Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС: Пазарът дава разнопосочни сигнали, спадът в цените на имотите се забавя

2010-07-07   |  Полина Стойкова, Оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС публикува своя анализ на пазара на имоти за второто тримесечие на 2010 г. Според данните на компанията основните тенденции за месеците април-юни са следните:

Имотният пазар през второто тримесечие на 2010 г. даде абсолютно разнопосочни сигнали. След половингодишна стабилизация на обема на сделки от март месец започна нарастване на сделките и се появиха първи очаквания за излизане на пазара от кризата. Увеличението на обема сделки продължи и през април, като БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС регистрира рекордни нива на продажби за периода от началото на кризата. В последствие обаче около 10% от подписаните предварителни договори за покупка на имоти пропаднаха поради отказ от страна на купувачите, обусловен от липса на средства или нараснала несигурност спрямо финансовата им стабилност.

Последва изключително слаб месец май с драстичен спад от 60% в броя на реализираните продажби в цялата страна спрямо април. А през месец юни продажбите се върнаха на нива близки до тези от март и април, но също така и близки до нивата от месец юни 2009 г., който беше един от най-силните месеци за имотния пазар миналата година.

Това V-образно движение на пазара е пълна противоположност на случващото се във всеки последователен месец ни кара да мислим, че възстановяването няма да бъде толкова стабилно и плавно, както прогнозирахме по-рано. Следващите няколко месеца ще бъдат ключови за посоката, в която ще се движи пазара до края на годината.

Вече една година пазарът на имоти бележи сходна активност, задържа се на едно ниво и не бележи развитие. Стъпка напред имаше единствено в спада на цените през 2009 г. През изтеклата половин година двете тримесечия също дават разнопосочни сигнали – спад на офертните и на цените на база реално сключени сделки през първото тримесечие на годината и след това връщане на цените на база офертни нива и реално сключени сделки през второто тримесечие до нива от 2009 г. Т.е. като активност и като цени пазарът се върна в същото положение, в което беше миналата година.

Много вероятно е европейската икономика, вкл. и българската, да се запътят към второ дъно на кризата, което този път ще бъде породено от влошена фискална ситуация на местно ниво. Разбира се, един такъв сценарий ще доведе и до втора криза при имотите, тъй като имотният пазар следва пряко развитието на икономиката.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

---
Авторски права: 2010 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2010.


  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване