Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на имоти изпраща нулева година

2010-10-13   |  www.klassa.bg

2010 г. се очертава да бъде нулева година за пазара на имоти в България от гледна точка на това, че няма съществена промяна нито в обема на сделките, нито в цените на продадените и оферираните имоти спрямо 2009 г., показва анализ на „Бългериан Пропертис“ за третото тримесечие.

Постигането на баланс и стабилност е дало глътка въздух на всички играчи на пазара. С 18% намаляват средните офертни цени за апартаменти, като най-голям спад има в двустайните и мезонетите - с 20%, а най-малък при най-малките и най-големите апартаменти. При къщите поевтиняването е с 22%, при земята - с 26%, офисите – с 28%, а магазините - с 30 на сто.

Продажбите в София са се увеличили спрямо лятото на 2009 г. Цените на база реализирани сделки са на средни нива от 840 евро на кв.м, като спадът спрямо април-юни е 3.5% , или 30 евро на кв.м. През септември се е оживило търсенето и на луксозни жилища в столицата, което е допринесло за увеличение на средната цена до 997 евро на кв.м. А отстъпките след договаряне остават между 5-10%.

Средната цена на продадените апартаменти е 70 750 евро. Наемите в София варират около 520 евро, което е ръст с 8% спрямо предходното тримесечие. Това се дължи най-вече на активизиране на интереса и сключване на сделки с наеми в по-високия ценови сегмент, обясняват от “Бългериан Пропертис“. В момента интересът към наеми е насочен към най-ниския и най-високия ценови клас, а именно съответно между 200 и 400 евро на месец и между 700 и 900 евро на месец.

По данни на „Лукс Имоти“ има завръщане на търсенето и от страна на мениджъри на различни компании.

Активизация на продажбите се наблюдава и в областните градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и др. Покупки на апартаменти в тези градове се сключват на цени между 25 000 и 40 000 евро, при средна цена около 500-600 евро на кв.м. Изключение прави гр. Варна, който задържа най-високите цени в страната.

С 20% пък са се увеличили сделките на морски ваканционни имоти спрямо миналото лято без промяна в ценовите нива и предпочитанията на купувачите. При селските имоти има спад с 13% от месец юли насам спрямо същия период на 2009 г. Цените също са в посока надолу с 20% спрямо второто тримесечие на годината, когато бяха отбелязали ръст.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване