Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Продажбите на имоти се увеличиха с 30 000

2011-08-23   |  Красимира Янева, в-к Пари, бр.160

Брокери от различни агенции за имоти твърдят, че от началото на годината пазарът се раздвижва, има повече огледи, а и повече сделки. Често обаче думите им се приемат с едно наум, защото се счита, че те имат интерес да има сделки и се опитват да тласкат пазара в изгодна за тях посока. Този път обаче "слуховете" не са преувеличени. Данните на Агенцията по вписванията за седеммесечието на годината са безспорни. Покупко-продажбите на имоти са се увеличили с почти 30 000 - от 88 844 на 118 682. Очаквано най-много сделки има в София - над 12 000, в Пловдив и Варна по над 6000. Експерти в бранша от Централна Европа твърдят, че средно след 9-месечен ръст на броя на сделките може да се очаква спадът в цените да спре.

Отстъпки на изчезване
Най-търгувани през този период логично са жилищата. Най-търсени остават двустайните апартаменти в различните градове на страната. Данните на "Адрес" на база реални сделки показват, че средната цена в София за първото шестмесечие е 707 EUR на кв. м, във Варна - 677 EUR на кв. м, в Пловдив - 551 EUR на кв. м, и в Бургас - 515 EUR на кв. м. Спадът в цените вече не е така осезаем, както през миналата и по-миналата година. Качествените жилища като конструкция, общи части, изложение и местоположение вече почти не губят от стойността си, твърдят брокерите. От стойността си продължават да губят панелните апартаменти. Те обаче имат друг плюс - при тях се купува реална площ за разлика от новото строителство, където се плаща и за общи части, и за стените. Така има купувачи, които предпочитат тристаен панелен пред двустаен от ново строителство, за което ще са нужни още средства за довършителни работи. Отстъпките от цената се свиват масово до нива от 2000 до 5000 EUR. По данни на "Адрес" в този диапазон са 37 на сто от намаленията. Всяка четвърта сделка се сключва без отстъпка. При всяка пета намалението е до 2000EUR. Едва в 15 на сто от случаите отстъпките са от над 5000 EUR.

Имам нужда от нов дом
Българите са основният купувач на имоти в страната. "Най-често жилища се купуват от млади семейства с жилищна нужда", твърдят брокерите. Англичаните вече предпочитат да продават придобивките си у нас и рядко някой жител на Острова има реално намерение да купува имот у нас. Ваканционните имоти са притегателни основно за руснаците. При тях обаче търсенето е в ниския ценови диапазон - 30 000-40 000 EUR, и по-рядко се търсят луксозни имоти. Имотите в Слънчев бряг са загубили 50% от стойността, която са имали през пиковата 2008 г., твърди оперативният директор на "Бългериан пропертис" Полина Стойкова. Въпреки това собственици на ваканционни имоти са готови да продават на загуба, ако имат финансови затруднения. Средните цени, при които се сключват сделки, са 515 EUR на кв. м, като офертните цени варират от 400 до 1000 EUR на квадрат.

Земята
Освен в сделките за покупко-продажба на жилища ръст има и при сделките със земеделска земя, твърдят брокери. "Купувачи не са само дружества със специална инвестиционна цел, а и производители. Цената на декар земя в различните части на страната се повиши с 2 до 10%", обясни управителят на "Форос" Добромир Ганев. Определящо за цената на земята е нейната категория, която зависи от очаквания добив. Най-евтина е земята в Северозападна България – около 250-300 лв. за декар, а най-скъпа - 850 лв. - в Добричко. Покупките на земя се увеличават, защото се очаква увеличение на евросубсидиите, които се изплащат на декар обработваема площ, обясняват брокерите.

Изпратете запитване за пълния анализ за второто тримесечието тук

Разгледайте нашите апартаменти за продажба в София

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване