Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Предстои трудна година за пазара на имоти в България

2011-12-19   |  Полина Стойкова за StroiMedia.bg

Идващата 2012 г. няма да бъде лека за пазара на имоти в страната. Причините – сложната икономическа обстановка в Европа, неясното бъдеще на общността и еврозоната, дълговата криза в редица страни. Това каза в интервю за StroiMedia оперативният директор на компанията Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Положителните новини, които дойдоха от имотния пазар през 2011 г., се изразяват основно в увеличен обем продажби на имоти и по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити, коментира тя.

Анализ на компанията показва, че не може да се говори за драстичен спад в цените на жилищата през настоящата година. Понижение в рамките на 5-10% е доста по-умерен резултат в сравнение с предходните 2 години.

“През 2011 г. настъпи стабилизция на цените и увеличаване на обемите от сделки, които щяха да бъдат още по-убедителни, ако втората половина на годината не донесе толкова голяма несигурност и стрес”, коментира Стойкова.

Подобно и на предишните години, в следствие на кризата, най-много пострада ваканционният пазар. Според индексът на Bulgarian Properties на база офертни цени показва, че цените на апартаментите в курортите са загубили над 50% от стойността си от 2008 г. насам.

Годината обаче е била малко по-добра за пазара на ваканционни имоти. Там сделките са диктувани основно от руските купувачи, но обикновено такива са се случвали в рамките на 40 000 евро.

Според Полина Стойкова през последната година се наблюдава завръщане на интереса към селските имоти. Все още не може да се говори за някакъв очакван бум при тях, тъй като обичайните клиенти за тях – английските купувачи преживяха редица разочарования в страната, а руснаците търсят добре уредени и комуникативни села.

По въпроса за жилищата експертът е убедена, че времената на панелните жилища не са отминали. “Със сигурност санирането на панелните блокове е сериозен въпрос, който стои на дневен ред и който, ако бъде реализиран, ще удължи значително живота на тези сгради и ще повиши тяхната атрактивност сред купувачите и ползвателите”, коментира Стойкова по въпроса за бъдещата програма за саниране на МРРБ.

Разгледайте нашите ИМОТИ НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване