Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

През лятото жилищата са поевтинели с 0,8%

2011-10-25   |  Красимира Янева, Пари, бр.200

Пазарните цени на жилищата продължават да намаляват, показват данните на НСИ. Пазарните цени на жилищата за третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто са намалели средно с 0.8%. На годишна база спадът е средно с 6.1%. В същото време броят на сделките с имоти се увеличава, но през третото тримесечие ръстът на годишна база се забавя, показват данните на Агенцията по вписванията.

Овладяване на спада
През периода юли - септември спрямо периода април - юни е отчетено намаление на цените в 20 от областните градове, съобщиха от НСИ. Най-голямо е то в Смолян
- с 4.7%, Ямбол - с 4.2%, и Плевен - с 3.7%. Увеличение на цените е регистрирано в останалите областни градове, но то е с по 1%, така че по-скоро става дума за задържане на цените.

„Три години след началото на кризата виждаме, че е налице забавяне на темповете на спад в цените и клонене към 0% спрямо предходните тримесечия на тази година. Тенденция, която очаквахме да се случи и която започна още в средата на 2010 п", коментира Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан пропертис". По данни на агенцията за имоти натрупаният номинален спад на цените на апартаментите в областните градове за изминалите три години от началото на кризата е 36.45%, като за София спадът по данните на НСИ е 41%. Натрупаният реален спад на цените от началото на кризата е 40.8% средно за страната и 45.1% за София, са изчислили от „Бългериан пропертис". По данни на НСИ спадовете на годишна база са между 3 и 8% при 5 и 10% през второто тримесечие. Най-голе¬ми спадове са регистрирани във Велико Търново (-12%), Видин (-10%), Габрово (-13.8%), Перник (-10.9%) и Шумен (-10.7%).

Реалните цени
Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2011 г. е 901.32 лв./кв. м, отчитат от националната статистика. Най-високи са средните це¬ни във Варна -1493.33 лв./кв. м, следват София - 1456.48 лв./кв. м, и Бургас -1184.41 лв./кв. метър. Данните на НСИ показват стойността на апартаментите без новото строителство, къщите и луксозните жилища. Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Ръстът на сделките се забавя
Годишният ръст в обема на продажбите за третото тримесечие е 17%, докато през
второто тримесечие пазарът отбеляза рекорден ръст от 48% на годишна база, показват данните на Агенцията по вписванията.
„При сделките с имоти в областните градове също има забавяне на темповете на увеличаване на продажбите. За третото тримесечие броят им е нараснал с 8% на фона на 40-процентен ръст през второто тримесечие, измерен на годишна база",
коментира Полина Стойкова. Тя е изчислила, че продажбите в София през третото тримесечие имат 19% годишен спад. „Това може да бъде тълкувано като сигнал за отслабване на пазара",коментира Стойкова. Във Варна обемите се задържат на нивата от същия период на миналата година, а в Бургас и Пловдив има ръст, съответно 8,5 и 12%.

МНЕНИЕ
В София се търсят най-евтините имоти

Търсенето на имоти в София се промени. През първата половина на годината се наблюдаваше засилено търсене и сделки с имоти. Тогава се търсеха имоти във високия ценови клас на цени около и над 100 000 EUR, а и в най-ниския ценови клас. През изминалото трето тримесечие на годината търсенето беше концентрирано основно към по-малки и евтини жилища до 50 000 EUR. Значително по-рядко се стига до сделки на цени между 50 000 и 80 000 EUR, а сделки на цени над 80 000 EUR почти липсват - тоест, в момента имаме активност само в най-ниския ценови клас на жилищните имоти в столицата.Средната цена на сключените в София сделки за третото тримесечие на 2011 г. е 750 EUR/кв. м. През второто тримесечие на 2011 г. беше 850 EUR, а през третото тримесечие на 2010 г. - 840 EUR/кв. м. Средната обща покупна цена на апартаментите в София през 2011 г. е 53 200 EUR, а през изминалите години е била, както следва: 2010 г. - 76 000 EUR; 2009 г. - 74 500 EUR; 2008 г. - 96 200 EUR.


  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване