Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС в интервю по RE:TV: 40% среден спад в цените на имотите вече е реалност

2009-11-06   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС Полина Стойкова даде интервю на живо за сутрешния блок на телевизия RE:TV, в което коментира настоящото състояние на пазара на недвижими имоти и спада в цените на имотите през 2009 г.

Някои от основните заключения, които Полина Стойкова направи по време на интервюто са следните:

• Има реален спад и в офертните нива, и при цените на база реално сключени сделки, като все още реалните сделки се договарят на по-ниски от офертните цени.
• През 2009 г. повечето купувачи избират имот с месеци, договарят цените и се опитват да постигнат възможно най-добрата цена. Това е и пазарен механизъм, чрез който търсенето и предлагането да се срещнат и пазарът да се саморегулира.
• 40% среден спад в цените на имотите вече е реалност, като този процент е дори по-висок в ски курортите и при селските имоти. В София спадът не е чак толкова голям, тъй като и търсенето там е по-голямо, като се търсят предимно апартаменти на цени между 600 и 900 евро/кв.м. Очакваше се цените да паднат драстично, но това стана постепенно. Ако се погледне в ретроспекция 2009 година през първото тримесечие сделки в София се сключваха на цена от 1050 евро/кв.м., през второ тримесечие – за 1020 евро/кв.м., през третото – за 950 евро/кв.м., а през октомври средната цена на сключените сделки вече е 800 евро/кв.м.
Покупката „на зелено” наистина е рискована в тази пазарна ситуация, но ако предприемачът има добра репутация, ако се проучи добре финансовото му състояние и ако се направи добър договор, то рискът за купувача ще намалее значително.
• Относно прогнозите за излизане от рецесията Полина Стойкова коментира, че секторът на недвижимите имоти ще следва общата икономическа обстановка в страната. Ако тя започне да се подобрява и секторът ще го усети, но е трудно да се прогнозира дали това ще е в края на 2010 г. или след това. Това, което може да се каже е, че чак след 2 години ще можем да говорим за ръст в цените на имотите.

Гледайте интервюто с Полина Стойкова:

Get the Flash Player to see this player.

За да свалите интервюто, моля натиснете тук.



Селекция от апартаменти в София под 800 евро на кв.м.a>

Разгледайте нашите
НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване