Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Загубата от сделки с ваканционни имоти достигна 60%

2011-07-08   |  Красимира Янева, в.Пари, бр. 128, 08.07.11

Собственици на ваканционни имоти по Южното Черноморие ги продават на цена, до 60% по-ниска от тази, на която са ги купили в годините на имотния бум, съобщи Полина Стойкова - оперативен директор на Бългериан Пропертис. Тя уточни, че се продават само имоти с цени под и близки до строителната им себестойност.

Ръст на сделките по Южното Черноморие

Обемът на продажбите нарасна с началото на летния сезон и очакваме интересът към Българското Черноморие да се запази стабилен и през следващите месеци, особено в разгара на сезона, твърдят от агенцията за имоти. Обемът на продажбите се е увеличил с около 50% спрямо същия период на 2010 г., а средната цена на сключените сделки за покупка на апартаменти е 31 720 EUR за второто тримесечие на 2011 г. Продажбите са концентрирани основно в района на кк Слънчев бряг. Продадените апартаменти са на цени между 450 и 850 EUR на кв. м. Най-евтините продадени апартаменти са на цени около 450 EUR на кв. м и в повечето случаи са необзаведени апартаменти в завършени комплекси далече от плажа. На 300-500 м от плажа продадените апартаменти са на цени между 480 и 650 EUR на кв. м. Имотите са напълно обзаведени и в работещи комплекси. „На цени около 850 EUR на кв. м са продадени апартаменти на първа линия на плажа", обясни Стойкова.

Повече от половината сделки са с апартаменти в най-ниската ценова категория, а над 95% от продажбите в района на Слънчев бряг са осъществени с рускоговорещи клиенти. „Това показва, че интересът на руснаците се е изместил от традиционно харесвания от тях район на Варна на юг най-вече поради липсата на ценова гъвкавост на продавачите от района на Варна", коментира Стойкова. Причините за това са разнородни, но най-важната е липсата на толкова масирано презастрояване в този район в сравнение с района на Слънчев бряг, твърдят от Бългериан Пропертис. Интересът към курортите по Северното Черноморие остава по-слаб, като продадените ваканционни апартаменти са на цени до 30 000 EUR. През изминалите месеци има активизация на покупката на селски къщи близо до морската ни столица.

Малко продажби в зимните курорти

Към зимните курорти има слаб интерес и продължаващ спад на цените в Банско. Средната цена на кв. м е 460 EUR. При селските имоти има спад на цените с 6% спрямо предходното тримесечие. При различните видове имоти на годишна база има ценови спад от 5%, отчитат от компанията. Изпълнителният директор на Бългериан Пропертис Полина Стойкова коментира, че през 2011 г. спадът в цените ще е около 2%.

В София - ръст на средните цени

Броят на сделките в столицата обаче расте и през второто тримесечие. През периода има ръст в средната цена на продадените апартаменти в София с 20 EUR на кв. м до 850 EUR на кв. м. Най-купувани са жилищата с цени между 30 000 и 45 000 EUR.

В София броят на издадените разрешителни за строеж все още е малък и строителните предприемачи се страхуват да стартират нови проекти, твърдят от Бългериан Пропертис. „Според нас в столицата София е започнал процес по изчистване на съществуващата наличност от готови и завършени апартаменти ново строителство и процесът вероятно ще приключи до края на 2013 г. Едва след това и при наличието на подходящи икономически и пазарни условия може да се наблюдава растеж на предлагането на ново строителство", коментира Полина Стойкова. Тя обясни, че при старото строителство сделките и търсенето са постоянна величина, но можем да смятаме, че след няколко години би могло да има нови, по-масови процеси по миграция на собствениците на старо строителство към по-модерни решения, което допълнително ще стимулира новото строителство.

Ако искате да получите на имейла си пълния анализ на BULGARIAN PROPERTIES за второто тримесечие на 2011 г., моля натиснете тук

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване