Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Очаква ли ни втори бум на моловете

2011-12-01   |  profit.bg, 30.11.2011

Продажбите на дребно в България ще нараснат до 13 млрд. долара през 2015 г., в сравнение с прогнозираните за тази година 10 млрд. долара според последния доклад на изданието Retail Guide за страната ни.

Нарастващият разполагаем доход на българите, търсещи повече избор, и ниските цени, предлагани от чуждестранни и местни вериги, се очаква да бъдат основните двигатели на растежа.

Заедно с подновения икономически растеж, продажбите на дребно ще се увеличават средно с 5.5% на година между 2011 и 2015 г. Нарастващото градско население с по-висок разполагаем доход и интерес към пазаруването също ще спомогнат за увеличаването на продажбите на дребно, а оттам ще нараснат и инвестициите в сектора в средносрочен план.

Преди 2005 г. в България нямаше модерни паркове за търговия на дребно и молове и в страната имаше голяма ниша в това отношение, смята Полина Стойкова, оперативен директор на агенция Bulgarian Properties. Впоследствие това доведе до свръхпредлагане, тъй като инвеститорите се тълпяха да строят центрове за търговия на дребно и молове.

“През 2010 г. България беше лидер в ЦИЕ по новооткрити молове, повечето от които бяха планирани и чието строителство започна преди кризата и впоследствие бяха успешно завършени и дадени под наем. През 2011 г. обаче нямаше новооткрити търговски центрове, което даде на пазара повече време, за да усвои новите площи,” казва Стойкова.

София в момента оглавява пазара в България с пет действащи мола, които разполагат с 230 000 кв. м търговски площи, както и един аутлет мол с 36 000 кв. м. В момента в столицата се строят три нови мола с тотална площ близо 400 000 кв.м. От тях общите отдаваеми търговски площи ще бъдат 195 000 кв. м, което означава, че те почти ще се удвоят в следващата година,” според Стойкова.

България се нарежда на 13-о място в Европа по търговски площи в търговски центрове, които трябва да бъдат завършени до края на 2012 г., според данни на Cushman & Wakefield. До края на 2012 г., около 181 500 кв. м търговски площи из цялата страна ще излязат на пазара, според доклада. По отношение на наличните търговски площи, България се нарежда на 30-о място в Европа, с 67.5 кв. м. търговски площи на всеки 1 000 жители, което е доста под средното ниво за Европа от 240 кв. м. Това предполага осезаеми възможности за ръст в следващите две-три години.

Бул. Витоша заема 52-ро измежду най-скъпите търговски улици в света, според доклад на Cushman & Wakefield. Средният наем в на главната търговска улица в София в момента е около 50 евро на кв. м. Докладът също така показва, че през 2010 г. нивата на наемите в останалата част от страната са паднали средно с между 10 и 25%.

“Големите вериги за търговия на дребно обаче търсят присъствие както в моловете, така и на скъпите търговски улици. По тази причина бул. Витоша рано или късно ще възвърне лидерството си като водеща дестинация за търговия на дребно в София,” смята Сергей Койнов, управляващ директор във Forton International.

България не е толкова атрактивна, колкото преди три години, когато към страната имаше огромен приток на средства около присъединяването й към ЕС, смята Къртис Кауърд, CEO и управляващ директор на фонда за управление на активи Arceland. Сега обаче двигателят зад стойността на недвижимите имоти са “нивата на доходите и местното търсене от страна на българите“.

Лошата новина е, че българите са най-бедния народ в ЕС така, че всичко започва от много ниска база. Добрата новина обаче е, че ръстът в доходите е един от „най-най-бързите, защото тръгва от толкова ниска база, че като процент расте много по-бързо, отколкото в ЕС,” според Кауърд. Всички изброени фактори досега предполагат, че пазарът в България отново е на линия и предстоят още по-голямо развитие.

Строителството на Sofia Ring Mall ще започне скоро (строителството вече е в ход), според Colliers International, консултант по проекта. Glavbolgarstroy и Arcon Constructions бяха избрани за основни строителни компании по проекта. Двете компании ще участват в първата фаза, включваща изкопните работи, полагането на бетона и грубото строителство по проекта.

Основната работа се очаква да отнеме 12 месеца. Тогава ще бъда организирана втора процедура за избирането на компания, която ще се занимае с довършителните работи. Молът ще се намира на удължената южна дъга на Околовръстното шосе на София и ще бъде свързан директно с първия супермаркет на IKEA в България.

Отварянето на Sofia Ring Mall е планирано за 2013 г. Мегапроектът ще бъде един от най-големите търговски центрове с отдаваема площ от близо 70 000 кв. м. Проектът беше забавен с няколко години заради кризата. Той ще бъде част от по-голям търговски и жилищен проект, включващ хипермаркет с площ 9 000 кв. м., DIY магазин и кино. Инвеститорът в проекта е South Ring Mall Sofia EAD, подразделение на гръцката компания Danaos Development.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване