Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Спадът в цените на жилищата от 8% през 2011 г. повтаря този от 2010 г.

2012-02-01   |  investor.bg, 31.01.2012

Спадът в цените на имотите е продължил да се забавя и през 2011 г. Данни на компанията Bulgarian Properties показват, че през миналата година понижението на цените на жилищата е било 8% при 8,3% през 2010 г. и 36% през 2009 г.

Продължава спадът на цените на жилищата в страната. Стабилни са останали единствено цените на луксозните имоти.

За София експертите са регистрирали спад в цените на жилищата от 10 на сто на годишна база. Търсенето е основно на апартаменти до 50 хил. евро, като се забелязва засилване на интереса към крайните западни квартали на столицата.

От компанията отчитат 15% ръст на реализираните продажби на имоти през 2011 спрямо 2010 г. В София продажбите на жилища са отбелязали растеж за първи път от началото на кризата, като средната цена на кв. м за столицата е била 790 евро.

Забелязва се плавно понижение на средните цени на квадрат между първото и последното тримесечие на миналата година – от 830 евро през първите три месеца на годината до 730 евро през последните три.

Спадът на средните цени на кв. м през 2011 спрямо 2010 г. е бил 14%, изчисляват още от агенцията.

Средната цена на продадените през 2011 г. апартаменти в София е била 61 500 евро, което е с около 20% по-ниска стойност от средната цена на продадените през 2010 г. апартаменти – 76 000 евро.

Интересът към имоти в другите градове в страната е бил относително стабилен през 2011 г., но и там тенденцията е на търсене на по-евтини апартаменти, посочват консултантите.

Ваканционни имоти

Експертите отчитат ръст от 20% на сделките в курортния комплекс Слънчев бряг при спад в цените от около 6 на сто.

Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2011 г. е 29 200 евро при 36 500 евро за 2010 г. Квадратът в курорта пък е поевтинял от 510 евро през 2010 г. до 480 евро през 2011 г.

Натрупаният спад в цените на ваканционните имоти в Слънчев бряг от пиковите им стойности през 2008 г. е около 50%, изчисляват от агенцията.

Интересен факт е, че цените в съседния на Слънчев бряг курорт Свети Влас задържат сравнително високи нива дори и по време на кризата. Там цените на практика не са спаднали под 1000 евро/кв.м. през последните 3 години и към момента са по-високи дори от цените в София и Варна.

Като цяло интересът към покупка на имоти по морето е основно от руски клиенти. Те търсят напълно завършени и готови за ползване апартаменти.

За зимните курорти обаче 2011 г. не е била особено успешна, особено за Банско. Цените на квадратния метър жилищна площ там са изтрили около 25% през миналата година спрямо 2010 г. От пиковите нива през 2008 г. офертните цени на жилищата в Банско са се понижили с 55%.

Селски имоти

След стабилизацията на интереса към селски имоти и отчетеното нарастване на продажбите през 2010 г., през 2011 г. е регистриран лек спад в обемите от сделки с този клас имоти.

Същевременно интересът на купувачите е бил насочен към по-скъпи селски къщи, които да са годни за живеене. В резултат са се повишили средните цени на сключените сделки спрямо 2010 г. в повечето региони и най-вече в региона на Варна и Велико Търново, посочват екпертите.

Средната цена на сключените сделки със селски имоти през миналата година е била 15 900 евро, което е с 37% повече спрямо 2010 г. Най-високи са средните цени в селата в Софийско (близо 25 хил. евро), а най-ниски – в Плевенско (5 200 евро).

Купувачите и продавачите

Интересът на българските купувачи е насочен основно към големите градове, а мотивите за покупка са свързани с решаването на основни жилищни нужди.

Най-многобройната група чужди купувачи и през миналата година са били руснаците – 40% от всички купувачи на българския пазар.

Техният дял насраства през последните няколко години и към днешна дата руските купувачи оказват най-голямо влияние на пазара на морски ваканционни апартаменти.

През 2011 г. кръгът от чуждестранните купувачи се е свил, като най-активни са били купувачите от Европа. Британците обаче остават активни на пазара основно като продавачи.

Получете пълния имотен анализ на BULGARIAN PROPERTIES на Вашия имейл

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване