Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова: Несигурността за доходите и работата е основният страх пред купувачите на жилище

2012-02-01   |  spekulanti.com

Оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова в интервю за Spekulanti.com

Какво плаши купувача на жилище у нас най-много в момента? Кои са въпросите, които най-често се задават?

Плашеща в последните години е най-вече голямата несигурност относно това какво предстои и дали ще могат да запазят стабилни доходите си и работните си места. Това води до голяма нерешителност дори и сред купувачите, които знаят точно от какво имат нужда и какво могат да си позволят да закупят. Често повод за отлагането е и това, че цените спадат и може в бъдеще да се купи нещо по-изгодно. Разбира се, трудно е да се каже кога точно цените са на дъното и малцина ще бъдат късметлиите, които успеят да реализират сделки на най-изгодни цени. Все пак, малко преди или малко след дъното също е изгодно за покупка, а пазарът на имоти със сигурност е в такава фаза вече от около година.

Друг аспект на въпросите, които притесняват купувачите, са правните и технически въпроси около самата сделка, както и финансирането и достъпността на жилищните кредити.

Подготвен купувач ли е българинът? Наясно ли е с това което го очаква при покупка – при отношенията с банката, с продавача/строителя?

Все по-информирани са купувачите - през последните години информацията за имотния пазар и спецификите при сделки с имоти става все по-пълноценна и това помага да се изглаждат някои пазарни несъвършенства и да се установяват по-добри практики.

На какъв тип финансиране разчитат купувачите в момента?

Най-вече на спестявания или средства от продажби на други имоти.

Какви апартаменти се търсеха през 2011 и очаквате ли промяна в структурата на търсенето през 2012?

Търсеха се евтини и изгодни апартаменти до 50 000 евро и очакванията ми са това да бъде преобладаващото търсене и през 2012 г.

Намаля ли маржът между офертните цени и нивата при които се сключват сделките?

Да, в момента е около 15% средно, като разликата намалява с всяка изминала година. Като цяло обаче офертните цени следват цените на реалните сделки, т.е. общата тенденция е на "гонене" на пазара от страна на продавачите, които обявяват на по-висока цена и после намаляват цените.

Има млади семейства, които не искат да плащат наеми, но цените на жилищата все още са непозволими за тях или условията на банките са твърде рестриктивни. Има ли прост съвет за тях?

Прост съвет няма как да има. Този проблем не е само в България, а касае много страни, при които покупката на първо жилище е много по-трудна отколкото в България, тъй като цените са доста по-високи. Все пак, има различни механизми за подпомагане на купувачите на първи дом и облекчаване на достъпността на жилищата за тях - по-ниски нотариални такси, по-ниски данъци и данъчни облекчения, политика на осигуряване на по-достъпни жилища. Трябва да се помисли за тези неща и в България.

Цените или наемите на жилища ще са по-уязвими на спад през 2012?

Не бих казала, че може да се направи ясно разграничение между наемите и продажбите като тенденции. И двата типа пазари пострадаха от кризата и претърпяха спад в цените.

В последните седмици се заговори, че заради спада при еврото има интерес към сключване на сделки в лева. Съществува ли такава тенденция или е мит?

При сключването на сделки определено договорките са в евро. Ако става въпрос за фактическото разплащане между страните точно в каква валута се извършва, това зависи в каква валута са спестяванията на купувачите и как предпочитат да получат парите продавачите. Много често левовите преводи са за предпочитане от гледна точка на бързина на преводите и по-ниски банкови такси. По-скоро тези специфики при договорките между страните оказват влияние върху решението за избора на валута, отколкото някакви притеснения относно еврото.

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване