Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

С 200 процента са поскъпнали жилищата в България за 10 години

2011-03-23   |  Таня Харизанова, bnr.bg

С 200 процента са се повишили цените на недвижимите имоти в България през последните десет години. Това е така, защото едва новият век постави началото на истинския пазар у нас. Данните са от анализ на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, базиран на информация от Националния статистически институт (НСИ) и Агенцията по вписванията. От 2000 г. до есента на 2008 г., когато кризата удари и България, цените на жилищата са препускали нагоре. След този период започва спад. Средният ръст на нарастване на цените за тези десет години за столицата е 171 процента. „В началото на 2000-2001 г. имаме доста ниски цени на имотите в България и тепърва прохождащ пазар на недвижими имоти. Това е една от причините за големия ръст, който имотите реализираха през изминалото десетилетие”, каза в интервю за Радио България Полина Стойкова, автор на анализа и оперативен директор на компанията.

„Това десетилетие е първото от съвременния пазар на недвижими имоти в България, тъй като по време на социализма всичко е било държавно регулирано и за пазар в съвременния смисъл на думата не може да се говори – обяснява Полина Стойкова. - През 90-те години, в периода на прехода, имахме хиперинфлация, липса на строителна инициатива и съответно цените тръгваха от много ниски бази. Например едни от данните на НСИ сочат около 3 евро на кв. м. По време на хиперинфлацията през 1996-1997 г. тези цени рязко скочиха и достигнаха 100-150 евро на кв.м. средно за страната. Така че, в тези турбулентни времена, при липса на всякакъв интерес от чужбина към българските имоти, при липса на кредитиране и такива цени, не може да се говори за съвременен пазар. Затова ние поставихме началото от 2000 г. и проследихме процесите през изминалите 10 години.”

Ако сравним развитието на нашия пазар със страните от Централна и Източна Европа, къде попада България?

„Все още цените в България са едни от най-ниските в Европа, особено след спада от 2008 г. – сравнява данните събеседничката ни. - Цените в София са около 800 евро, което е едно от най-ниските нива за европейска столица. Ако съпоставяме с другите страни, мисля, че имаме доста конкурентни позиции. Иначе, през 10-те години всички пазари преживяха бум, не само българския. Имаше потоци от капитали, насочено към недвижимите имоти в световен план. Виждаме, че пазарите сега са сравнително спокойни. Българският пазар като цяло изостава от тенденциите и процесите може би с половин до една година.”

Инвестициите в недвижими имоти бяха изключително активни през последните 10 години. От 2003 г. насам чуждите капитали у нас се насочваха главно към недвижимите имоти. Този процес бе характерен не само за България, но и в световен мащаб. Именно от този сектор тръгна и икономическата криза в САЩ.

Какво става на пазара днес, след като балонът „недвижими имоти” се спука?

„Всички станаха много по-разумни. Инвеститорите не очакват такива безумни печалби, спекулативните продажби драстично намаляха. Не може вече да се очаква бърза препродажба с голяма печалба – коментира ситуацията на пазара за недвижимости Полина Стойкова. - Ще видим едно много по-плавно движение на пазарите, съизмеримо с икономическото развитие на България и в световен план. Пазарът на имоти се движи циклично - има и възходи, и спадове. За последните 10 години видяхме един възход и един спад. В България нямаме достатъчно голяма традиция и история, за да видим как дългосрочно се движат цените и как се развива пазарът. Тепърва ще следим тенденциите.”

Къде се намираме в момента на тази цикличност и какво ни очаква?

„Това, което виждаме в момента, е приближаване на дъното или достигане до дъното на цените – т.е., ако 2008 г. беше пикът на пазара, сега вече сме в най-ниската му точка – обобщава тенденциите Полина Стойкова. - От няколко месеца протича период на стабилизация на цените. Виждаме и по графиките - спадовете клонят към нула. Т.е. пазарът се задържа на едно и също ниво. Очакваме след това да започнат да нарастват обемите от сделки, което ще предопредели едно бъдещо нарастване на цените. Прогнозираме към края на годината да видим леко нарастване на цените в рамките на 2 до 5 процента, но при условие, че икономическата обстановка продължава да се подобрява и че няма да се получи силно икономическо сътресение вследствие от последните световни събития.”

Ако искате да получите на имейла си пълния анализ за десетилетието на BULGARIAN PROPERTIES, моля натиснете тук

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване