Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Земята у нас сред най-евтините в Европа, прогнозират ръст

2011-01-28   |  investor.bg, 28.01.2011

Според класация на консултантската компания Savills, базирана на данни на Евростат и различни други източници за периода 2007-2009 г., цените на земеделската земя в България се нареждат на трето място сред най-ниските нива в ЕС. По-евтини са цените единствено в Литва и Словакия.

Според информацията цените у нас към края на 2008 г., откогато са най-актуалните данни за нашия пазар, използвани от компанията, са средно около 1700 евро на хектар (170 евро на дка).

За сравнение, в Ирландия, която се нарежда на първо място, за същата година цените са над 40 хил. евро на хектар.

Статистика от 2000 г. насам показва, че цените в Румъния, която за последните години следва България на четвърто място, са били по-ниски от тези у нас до 2006 г. Тогава обаче цените в северната ни съседка започват да растат с бързи темпове и към 2009 г. достигат до 3500 евро на хектар.

Цените у нас също минават границата от 1000 евро на хектар през 2006 г., но темповете на ръст след това остават много по-бавни в сравнение с всички страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включени в проучването.

Цените в Унгария са сравними с тези в Румъния, но Полша изпреварва всички в региона с цени от над 5000 евро на хектар към края на 2009 г.

От компанията обясняват резките ръстове в ЦИЕ през последните години с присъединяването на отделните пазари към ЕС, съответно през 2004 и 2007 г.
Основните причини за повишенията са земеделските субсидии и подобрението на икономиките в региона след приемането на страните в ЕС, се казва в доклада. Наред с това въпреки някои ограничения влизането в ЕС отвори пазарите на земеделска земя в блока за чуждестранни инвестиции.

До 2008 г. стойностите на земята в Полша бяха нараснали до нива, сравними с тези във Франция, Швеция и Финландия.

Очакваме да видим последващ стабилен ръст в стойностите в ЦИЕ, смятат от компанията. Това са големи страни с плодородни земи. С подходящите инвестиции в ресурси и инфраструктура (пътища, пристанища и съоръжения за обработване), те са в идеална позиция да се възползват от ефектите от глобалния прираст, повишеното богатство и търсенето на възобновяема енергия, които всички водят до повишени печалби.

BULGARIAN PROPERTIES предлага огромен избор на земеделска земя на атрактивни цени.


  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване