Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Дали цените на имотите в зимните курорти достигнаха най-добрите нива

2010-01-21   |  www.tbmagazine.net

Полина Стойкова - Оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, анализира състоянието на имотния пазар в зимните курорти в България през 2009 г. и дава прогнози за 2010 г. пред онлайн списанието "Твоят бизнес"

Безспорно през този сезон интересите към зимните курорти стават по-големи, а когато и природата съдейства за снежно настроение то всеки, ако не на практика, поне в представите си може да се види в уютен апартамент с камина и изглед към пистата...

Но да видим какво реално се случва със имотите в зимните курорти.
През последната година цените в трите най-големи зимни курорта в България – Банско, Пампорово и Боровец намаляваха с различни темпове. В Банско се отчита най-голямо намаление, тъй като там строителството на нови комплекси бе най-динамично и конкуренцията е по-голяма. В Пампорово и Боровец цените също намаляха от началото на кризата, но не с такива темпове, както в Банско. При тях намалението е средно с 10-20% и ваканционните имоти поддържат по-високи ценови нива, което от своя страна ги прави значително по-малко атрактивни от имотите в Банско. Освен това, Банско е и най-добрият и най-модерният ски курорт в България.
Безспорно основната причина е намалените цените на този тип имоти, които първи пострадаха от кризата. При някои имоти намалението достига до над 50%, а ценовите нива се върнаха до тези от 2005 г. Нашата статистика отчита, че запитванията са предимно за ски апартаменти с намалени цени.

Банско предлага голямо разнообразие от вече завършени имоти, които в момента се предлагат на много изгодни цени. Например в един от луксозният комплекси в последните няколко месеца цената на имот е намаляла с над 37%, като сега там може да се купи апартамент за около 35 000 евро.

Разбира се, клиентите питат постоянно дали се очаква цените на ваканционните имоти да падат още. Като цяло, това вече е трудно да стане, а ако се случи разликата с настоящите цени ще е минимална. Но изборът на качествени имоти би могъл да бъде доста по-ограничен от този в момента. Само имоти, чиито цени са далеч над реалните на пазара могат да претърпят значителна промяна.

Активност има и по отношение на наемния пазар в Банско. Тя се изразява в две направления. Първото е, че заетостта на луксозните ваканционни комплекси в Банско, които предлагат множество екстри и възможности за почивка и забавление, за неактивния сезон на 2009 е значително по-голяма от тази през 2008 г. Основно наематели са български клиенти. Втората промяна е по отношение на профила на наемателите за зимния сезон – докато през зима 2008/2009 това са били клиенти от най-разнородни националности, то за 2009/2010 очакваните туристи наематели са руснаци, гърци, сърби, македонци и румънци, също и много българи. Увеличение на наемните нива обаче не се очаква - голямата конкуренция в предлагането няма да позволи това да се случи скоро.

Това, което се забелязва е, че миналата година не са започвали нови проекти, а част от започнатите бяха замразени. Само завършените привличат купувачи. За тях е важно обектът да е работещ комплекс, който се отдава под наем на туристи, да се управлява професионално и да разполага с допълнителни екстри като басейн, спортни съоръжения, масажи и т.н. Най-важният фактор е цената, но в съчетание с качество.

Прогнозите ни за 2010 г. за Банско: На някои от комплексите цените на имотите ще продължат да падат поради това, че ще има продавачи, които ще продължат да изпитват финансови затруднения и ще търсят бързи продажби. Едва ли ще започне строителство на нови обекти. В следващите години инвеститорите ще бъдат много по-предпазливи и много по-прецизно ще оценят възможностите за реализация на нови обекти, преди да ги стартират.

Като цяло през 2010 г. пазарът ще трябва да приключи процеса на саморегулация и установяване на пазарни цени, след което около средата на годината можем да наблюдаваме плавен ръст в реализираните покупко-продажби на имоти.

Важно е да подчертаем, че не бива да се мисли, че имотният пазар в България се е сринал. Напротив, той просто е в определена фаза на развитие, коригират се допуснатите грешки от бързия ръст през последните години, а тенденциите следват общата икономическа обстановка не само в България, но и в целия свят. Пазарът в момента е спокоен и дава добри възможности поради по-разумните цени и по-доброто предлагане на качествени имоти. Всеки, който има интерес и възможност да закупи имот, може спокойно и информирано да го направи.

Разгледайте всички наши оферти в зимен курорт в България

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване