Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС на пазара на ваканционни имоти

2008-08-06   |  Полина Стойкова, БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Темата с ваканционните имоти е доста широко дискутирана и ние ще се опитаме да обобщим всичко казано и изписано по медиите през последните няколко месеца и да очертаем ясна обща картина на тенденциите на пазара на ваканционни имоти в България през 2008 г.

В най-общи линии основните субекти, които влияят на търсенето и предлагането, а от там и на цените на ваканционните имоти са купувачите (основно чуждестранни до момента), строителите, инвеститорите, агенциите за недвижими имоти, продавачите на построени апартаменти. От макросредата трябва да се вземат пред вид икономическата и ипотечна криза, която оказва силно влияние върху западните икономики, развитието на туризма в България и общата реклама на страната ни в чужбина (която много често е по-скоро негативна).

За съжаление комбинацията от горепосочените макрофактори доведе до отлив на основната група чуждестранни купувачи на ваканционни имоти в България - британците и ирландците. В момента те са притиснати от увеличението на лихвените проценти по кредитите си и увеличаващите се цени на гориво, храни и т.н., което ги прави по-ниско платежоспособни. От една страна това доведе до спад в търсенето с около 40% за морските курорти и 80-90% за ски курортите по данни на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, а от друга страна много от притежаващите имоти в курортите в България, изправени пред невъзможност да оцеляват в сегашната ситуация, търсят бърза продажба на имотите си зад граница (някои от тях дори и на загуба) и оползотворяване на средствата за други цели, което от своя страна води то увеличаване на предлагането на ваканционни имоти. Офертните цени варират в широки рамки в зависимост от времевия диапазон, за който продавачите искат да реализират продажба, както и от качеството на построените апартаменти и техните параметри.

От друга страна отливът на чуждестранни купувачи на имоти допълнително се стимулира от честите лоши отзиви за България в западната преса, липсата на стратегия за развитие на туризма и заплахата голяма част от тези ваканционни имоти да останат неотдадени под наем поради значително по-малкото туристи от вече наличната леглова база.

В същото време има голямо предлагане от страна на строители и инвеститори на незавършени и дори на завършени, но непродадени апартаменти по курортите. Притиснати от увеличаващите се лихвени проценти по кредитите в България, както и от честата невъзможност за взимане на кредити или тяхното изплащане, инвеститорите и строителите също търсят реализация на продажби на по-ниски цени.

Накратко казано, имаме увеличение на предлагането на ваканционни имоти - от строители и вече от развиващия се вторичен пазар, а в същото време имаме и спад в търсенето на такъв тип имоти. Съвсем логично това води до коригиране на цените. Това е нормална пазарна тенденция и не е изненадваща или нелогична. Тя ще доведе до отпадането от тази сфера на непрофесионалните строители с некачествени проекти и недобра репутация и ще остави само качествените и обмислени проекти заедно с професионалните строителни фирми. Те ще трябва да анализират пазара по-детайлно, да определят целевата си аудитория, да мислят за правилни маркетингови стратегии, да си партнират с професионални агенции за недвижими имоти и да не разчитат на финансиране от продажби на зелено.

Трудно е да се направи статистика на продажните спрямо покупните цени, но можем да кажем, че голяма част от разумните купувачи на ваканционни имоти успяват да реализират печалба. Голяма заблуда обаче е, че инвестицията в какъв да е имот в България обещава големи печалби - всички, които са разчитали на това остават малко или много излъгани, тъй като няма такъв вид актив, който да обещава гарантирана голяма печалба, а и да има, то това е временно явление и може да бъде използвано само от добре информирани инвеститори, които да продадат в правилния момент. След този момент пазарът се коригира и възможностите за спекулативни печалби намаляват значително.

В момента цените на квадратен метър за построени апартаменти за препродажба варират в широки граници. Имотите в селата около морските курорти се предлагат за 500 - 900 Евро за квадратен метър, като масовото предлагане е на нива около 800 Евро. За готови апартаменти в Слънчев бряг цените варират от 1000 до 2 000 евро на квадратен метър в зависимост от местоположението, качеството на строителство, предлагани екстри и наличието на управление на имотите и отдаване под наем. Тук става въпрос основно за апартаменти в същинската част на курорта, а не в новооформилите се зони отдалечени от морето и близо до главния път. Същата е ситуацията и за Свети Влас, където има и цени около 2 500 евро на първа линия море. Златни пясъци също задържа добри нива на цените на готовите апартаменти - малко по-високи от Слънчев бряг - между 1200 - 2 500 евро за квадратен метър.

Малките морски курорти като Кранево, Бяла, Каварна по северното и Китен, Ахтопол по южното Черноморие предлагат цени между 600 и 1000 евро на квадратен метър. Изключение от тези рамки има в по-развитите малки населени места като Равда, Балчик, Созопол, Черноморец, където нивата са около 1200 - 1400 евро за квадратен метър. Добър пример за развиващ се пазар на ваканционни имоти е село Лозенец на южното Черноморие, където цените отбелязват ръст и в момента са около 1 000 - 1300 евро за квадратен метър за готови апартаменти. Няма съществена разлика между цените на готовите апартаменти и на проектите в процес на строителство.

През годините ние, БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, успяхме да доловим очертаващата се тенденция на свръхпредлагане на ваканционни имоти и наложихме стриктни правила за селектиране и предлагане на ваканционни имоти от нашата компания - с определени местоположения, качество на строителство, съпътстващи екстри, обзавеждане, управление на имотите и отдаване под наем и можем да кажем, че в момента не отбелязваме голям ръст на желанието за препродажби от страна на нашите клиенти купувачи. Засилен интерес за препродажби обаче има, ежедневно получаваме оферти за ваканционни имоти за препродажба от продавачи закупили имоти с други агенции или от строители.


Разгледайте нашите оферти на ваканционни имоти

---
Авторски права: 2008 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2008.


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване