Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

До 10-о число внасяме наема на хазяите

2012-02-08   |  Монитор, 04.02.12

Фирмите и самоосигуряващите се лица, които ползват помещения под наем, трябва да внасят авансов данък върху доходите на своите хазяи. Този тип налози трябва да бъдат внесени до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който са удържани, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Размерът на налога се определя, като наемът се намали с 10% нормативно признати разходи и разликата се умножи по данъчната ставка от 10 на сто. Разходи не се приспадат, когато става въпрос за помещения в режим на етажна собственост, отдадени на предприятия или самоосигуряващи се лица. Данъчните припомнят, че след като фирмите и самоосигуряващите се лица са удържали авансовия данък, трябва да издадат на хазяите сметка за изплатените суми и служебна бележка за изплатените доходи и удържаните налози.

Физическите лица, които са отдавали помещения под наем през миналата година, трябва да декларират доходите си до 2 май, съобщават още от НАП. Тези, които подадат декларация за доходите си и внесат дължимите налози до 10 февруари, могат да ползват 5% отстъпка. Когато задължението за удържане и внасяне на авансовия данък е на наемодателя, отстъпката ще се ползва само ако тези налози са внесени в срок. Обикновено хазяинът трябва да внася авансово налозите, ако отдава помещения на физически лица.

Отстъпка от 5 на сто при същите условия ползват и тези, които изпратят декларацията си по електронен път и платят данъците си до 2 май.

Разгледайте нашите имоти под наем

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване