Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Спират строежите на къщи в нивите

2011-09-28   |  Труд, 24-25.09.11

Жилищни сгради вече няма да могат да се строят върху земеделски земи без промяна на предназначението на нивите, предвижда проект на наредба на земеделското министерство.

В документа се посочва, че ще могат да се изграждат само обекти, които са свързани с агропроизводството - складови помещения за съхранение на продукция, обори, гаражи за техника, хидромелиоративни съоръжения и др. Забраната няма да важи за земеделски земи, които попадат в строителните граници на населени места, и такива, за които има подробен устройствен план за изграждане на публична държавна или общинска собственост.

Досега жилищното строителство върху ниви не само не беше забранено, но и бе нормативно регламентирано в наредба, която ще бъде отменена с новия документ на агроведомството. Благодарение на нея покрай селскостопански обекти върху плодородни земи нерядко изникваха и къщи с оправданието, че са спомагателни сгради.

С новата наредба се въвеждат и коефициенти за застрояване. Върху площ от 10 дка (10 000 кв. м) земеделска земя например ще могат да се строят обекти, които заемат до 1000 кв. м, а върху 1000 дка (1 млн. кв. м) застроената площ ще може да е до 100 000 кв. м.

Разгледайте всички наши оферти на парцели за инвестиция

За да се изгради селскостопанска сграда в нива, ще се иска виза за проектиране или обосновка за допустимост. Към устройствения план ще се прилага и обяснителна записка за вида на сградите. Филтър пред строежите ще бъдат и областните дирекции “Земеделие”, които трябва да дадат положително становище. Крайната фаза ще бъде разрешение за строеж от главния архитект на общината.


  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване