Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Не вървят офертите над 1 млн. евро

2011-01-10   |  Банкер, бр.1, 08.01.11

Никола Стоянов е управляващ съдружник и съосновател на агенцията за недвижимости „Бългериан Пропертис". Той е управляващ директор и на най-новото попълнение в групата - организацията за бизнес консултиране, сливания и придобивания BusinessForSale.BG, създадена през 2009 година.

Г-н Стоянов, как се променя по време на криза броят на обявите за продажба на бизнес и каква е тенденцията от последните месеци?
- От създаването на BusinessForSale не отчитаме драстични промени на пазара в този сегмент. Динамика има най-вече по отношение на увеличения брой нови бизнеси, които се предлагат за продажба. През последните няколко месеца се наблюдава и увеличение на запитванията от потенциални купувачи. Определено има интерес към предложените от нас компании за продажба, но вижданията на купувачи и продавачи за цената засега не се срещат.

А има ли промяна в мащабите и цените на предлаганите фирми?
- Ние сме концентрирани в продажбата на малки и средни бизнеси и предриятия, а и интерес има преди всичко към оферти с продажни цени до 500 хил. евро. Запитванията за бизнеси с цена над 1 млн. евро са по-скоро единични.

Към кои сфери най-вече е насочен интересът на купувачите?
- Той е ориентиран към добре работещи и печеливши бизнеси, които могат да докажат стабилни доходи и възвръщаемост. За такива оферти не липсват сериозни запитвания и дори сделки. Подобни компании дори се търсят повече отпреди, защото в тези тежки времена всички инвеститори залагат на сигурните вложения в печеливши дейности, каквито напоследък няма много. За съжаление повечето фирми, предложени за продажба в България, са в тежко състояние, със задлъжнялост и намалели обороти. Освен вливане на свеж капитал те изискват и сериозно преструктуриране, което най-често отказва инвеститорите.

Колко време минава от публикуването на дадена обява до осъществяването на сделка?
- Повечето оферти престояват на пазара твърде дълго. Много компании са оферирани в продължение на повече от една година, и то без ясна перспектива дали ще се случи скоро продажба. Всеки си дава сметка, че времената не предполагат бързи сделки. Ето защо ние предварително съветваме всички продавачи да не пристъпват към продажба сега, ако могат да си го позволят, тъй като пазарът на скъпи активи и бизнеси е доста неблагоприятен. Разбира се, имаме и много фирми, които са обявени на пазарната и заслужена според техните собственици цена.

Потенциалните купувачи обаче избягват да рискуват и да придобиват компании точно сега поради неясното бъдеще за почти всички бизнес начинания в страната. Продажби се случват единствено на разумно ценообразувани бизнеси, които имат и потенциал за развитие. Естествено, винаги има изключения и това са дейности, които гарантирано могат да докажат, че инвестицията в тях ще носи на купувача над 10-15% годишна възвръщаемост.

В коя сфера най-често се правят сделките?
- Преди всичко това е в сферата на бизнес имотите.

Разгледайте нашите оферти на бизнеси за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване