Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Откъде идва светлината в тунела

2010-01-11   |  Имам имот, бр. 1, януари 2010

Голяма част от „картинките", които пълнеха рекламните страници за недвижими имоти, изчезнаха от пазара. Така че за оживление е трудно да се говори, то просто не е станало засега. Тази фраза на един от участниците в разговора между ръководители на големи агенции за недвижими имоти, който „Имам имот" организира в средата на декември, вероятно най-точно определя какво се случи в този бранш през изминалата година.

След няколко години на непрекъснат, на моменти бурен растеж на цените и на броя на сделките, 2009-а бе като леден душ за всички участници на пазара. От страна, която неизменно водеше класациите за повишение на стойността на имотите и за възвръщаемост от инвестиции в тях, България се превърна в антилидер. Всъщност пак е в челото на класациите на световните анализатори, но с обратен знак - като лидер по поевтиняване. Вярно, не сме на първо място, но неизменно ни поставят в „призовата" тройка.

Спадът на цените е средно около 30 на сто във всички сегменти, е най-често срещаната оценка на българските посредници. Но при ваканционните имоти, особено там, където бе допуснато презастрояване, той достига и надхвърля и 50% в сравнение с нивата от края на 2008 г.

Броят на сделките също е рязко надолу. Очакванията на някои от анализаторите са окончателните данни за годината да покажат срив до 50 на сто. Вероятно 30-40% от посредниците са отпаднали от пазара. Мрачни са данните и за строителите - около една трета от тях също са заплашени да прекратят дейността си. Точните числа ще са ясни до месец-два.

Но да се направи пълен анализ за пазара или да се търси някаква цикличност на него в момента е трудно, защото у нас липсва статистика, кзва мениджърът „Ключови клиенти" на „Райфайзен имоти" Емил Петков. Според него имоти ще продължават да се търсят заради неотложните нужди на хората. Но за посредническите услуги това не е валидно в същата степен, защото кризата принуждава участниците на пазара да режат бюджетите си.

Все още няма и толкова силно ориентирано търсене на качествени посреднически услуги, които не са просто свързване на купувач и продавач, а обвързване на информационния поток и консултации за най-добро действие от страна на клиента. Тук развитието предстои и все още няма особен оптимизъм. Всъщност, за разлика от предишни наши дебати, този път никой от участниците в разговора не изрази особен оптимизъм. Всички отчитат, че в последните месеци на 2009 г. имаше изразена тенденция за забавяне на спада в сектора. По-малко бе и времето за вземане на решение за сделка. Банките постепенно, все още плахо, напипвайки посоката, започнаха да отхлабват примката за кредитиране.

Това е началото на нормализацията, която се чакаше от дълго време. Не че пазарът в последните няколко години е бил ненормален, но той отразяваше очаквания за развитие, които не се състояха, отчитат участници в дебата.

Общо е мнението, че влизаме в сравнително спокоен период, в койтo не би трябвало да има резки колебания. Възможен е допълнителен спад на цените в рамките до 10-20 на сто, но като цяло негативните тенденции отшумяват. Със сигурност не става дума за апокалипсис на пазара на недвижими имоти в България. Много неща се казаха напоследък за това какви грешки сме направили, как допуснахме да се получи балон и да се спука... Но истината е, че това са пазарни процеси. У нас допреди няколко години цените бяха много по-ниски, отколкото на други съпоставими пазари, а в някои сегменти като селските имоти пазар на практика не съществуваше. Това доведе до засилен интерес на чуждестранни купувачи. Именно така се разви пазарът у нас и грешките, които допуснахме, може да се тълкуват и като необходимо зло с цел да има развитие и да успеем да наваксаме годините на изоставане от развитите страни и нашата изолираност от света, казват от „Бългериан Пропертис".

Важно е хората да не мислят за този пазар като за нещо рухнало. Не, пазар ще има винаги, но няма да преживеем отново този скокообразен ръст и това стресово нарастване на цените, които имахме. Поне не в близките 5-10 години. Това дава добри възможности всеки, който има интерес и възможности, да купи имот на по-разумни цени.

А и за първи път от години насам предлагането на имоти превиши търсенето - в някои региони и в някои сегменти това превишение е в пъти.

Много обаче зависи от бъдещото поведение на държавните институции и на общините. От дълго време насам, вместо активен регулатор и двигател на процесите на имотния пазар, те са по-скоро пасивен наблюдател, според участниците в разговора. Нещо повече - играчите на този пазар доста често са принудени да се борят с администрацията, която ги обслужва. Ясни правила и регламенти, коректни общи устройствени планове, които не се променят непрекъснато, недопускане на ново строителство без адекватна инфраструктура - това очакват предприемачите и посредниците в сектора. Не са малки притесненията и от новите правила - сделки с имоти да стават само с банкови преводи, да се вписва реалната цена на сделките. Макар че напоследък все повече от продавачите и купувачите настояват точно за пълна прозрачност.

Пазарът на имоти е жив, но променен. Ключова дума на него вече е качеството - и на строителство, и на околна среда, и на среда за обитаване, и на нови технологии за енергоспестяване. При строителите и при посредниците непрофесионалистите бяха „изтрити" от кризата, поне в голямата си част. Важно е да са информирани и клиентите. Възстановяването ще дойде след средата на тази година, по-скоро - през следващата, твърдят анализаторите. Светлината в тунела засега не е от изхода. За това е нашият дебат.

Гледайте основните моменти от дискусията:

Get the Flash Player to see this player.

За да свалите интервюто, моля натиснете тук.


Селекция от апартаменти в София под 800 евро на кв.м.

Апартаменти в София на цени под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване