Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Държавата иска България да се превърне във водеща голф дестинация

2009-01-28   |  24 часа, бр.26, 28.01.09, с.9

Държавата ще подпомогне изграждането на 15-20 голф игрища в следващите 5-10 г. Това предвиждат "основни насоки" за насърчаване на инвестициите в голф туризма у нас. Те са изготвени от работна група с шефове министрите Асен Гагаузов и Джевдет Чакъров. В нея влизат още зам.-министрите Савин Ковачев, Чавдар Георгиев, Бюрхан Абазов и шефката на агенцията по туризъм Анелия Крушкова.

Поне 30 трябва да станат голф игрищата у нас, за да можем да развиваме този вид туризъм, твърдят експертите.
В момента работели едва 4 - в с. Равно поле до Разлог и 2 край Балчик (където се планират още игрища). Голф туристите у нас били едва 0,1 на сто от всички чужденци. Имало обаче огромен потенциал за развитие в близост до вече утвърдени курорти.

С голфа ще удължим двойно сезона на морето, а планинските курроти ще станат целогодишни, пише в документа. Така щели да бъдат привлечени нови туристи. Според данни на НСИ от вчера пътуванията на чужденци към България са спаднали с 5,5 % през декември на годишна база. Намаление от 9,1 на сто има и на българите, ходили зад граница.

80 на сто от мениджърите в Европа играят голф и така ще привлечем по-богати туристи, твърдят експертите. Заедно със семействата си голфърите в ЕС били 25 млн. души.
При ефективно държавно регулиране голф туризмът може да се превърне в контрапункт на презастрояването. Трябвало да се разрешават строежи само до 7 метра и 5-10% плътност.

Терен от поне 1000 дка бил нужен за изграждане на стандартно игрище с 18 дупки. Такива окрупнени площи имало само в държавния и общинския фонд. Затова трябвало да се насърчи публично-частното партньорство за използване на пустеещи земи.

Цени на терените от над 10 евро за кв. метър правят невъзвръщаема инвестицията в голф, показват сметките на работната група, която бе създадена със заповед на премиера Сергей Станишев.

Първоначалната идея бе земи да влязат в държавно дружество, което да строи игрищата. Сега се предлагат 3 варианта. Първият е създаване на еднолични общински или държавни холдингови компании. Компанията майка ще участва в дъщерни фирми с частни инвеститори. Вторият вариант е смесено дружество на държавата и частници.

Третата опция е държавата да прехвърли право на ползване на 5 до 10% от терена срещу ангажимент частникът да изгради голф игрището и инфраструктурата.

Вижте нашите оферти на имоти на/до голф игрище




  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване