Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България в челната тройка по ръст на цените на имотите в Европа за 10 години

2012-03-28   |  Mediapool.bg, 27.03.12

България е на трето място по ръст на цените на жилищата за периода 2000–2010 г. сред 30 страни от Европа, САЩ, Канада, Япония и Хонг Конг. Това показва пазарно проучване на “Българиан Пропертис”, съобщиха от компанията.

Русия е лидер по ръст на цените на жилищата с близо 25% средногодишно и 810% за 10-годишния период. След нея се нарежда Украйна с 560%, а на трето място е България с 206%.

На челни позиции са също Естония, Литва и Франция с номинални нараствания на цените съответно 196, 129 и 125%.

Най-слаб е ръстът на цените на жилищните пазари в Австрия, Ирландия и Португалия съответно с 26%, 23% и 21% за десетгодишния период.

Единствено цените в Германия и Япония са отбелязали номинален спад от 0.16% и 23.4% през последните десет години, който би бил доста по-осезаем, ако се отчете инфлацията, посочват от “Българиан Пропертис”.

Средното номинално нарастване на цените на жилищните имоти за първото десетилетие на 21 век е 122%, при средно годишно нарастване за този период от 6.83%.

Въпреки бързия темп на растеж на цените на жилищата в България имотите все още са сред най-евтините в Европа, което привлича интереса на купувачите и дава добри перспективи за развитие на пазара, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на “Българиан Пропертис”.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ за страната е 460 евро, а в София – 750 евро през 2011 г., показват данните на НСИ.

Обяснението за бързото нарастване на цените на имотите обичайно се отдава на фактори като икономическия растеж на страните, нарастването на доходите на населението, спад на безработицата, увеличение на банковото кредитиране, както и чуждестранното търсене на имоти във всяка от страните.

Проведено наскоро проучване от Lloyds TSB1 за нарастването на цените на жилищните имоти в извадка от 32 страни сочи, че именно страните с най-голям икономически растеж са изпитали най-голямо нарастване на цените на имотите през изминалото десетилетие.

Вижда се, че на фона на общо нарастване до около 20% годишно най-бързо нарастващите пазари са реализирали значително по-големи номинални годишни изменения, достигащи почти 70%. Същите тези бързо нарастващи пазари бележат и най-сериозен спад от началото на кризата, като повечето от тях все още се намират във фаза на спад с изключение на Русия, където цените са преодолели шока от 2009 и през 2010 г. са се върнали към тенденция на нарастване, отбелязват от “Българиан Пропертис”.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване