Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Четвърти сме по спад в цените на имотите

2009-06-05   |  Чавдар Цолов, Политика, бр. 268, 05.06.09, с. 24

През първото тримесечие на 2009 г. средната цена на жилищните недвижими имоти у нас е спаднала с 12.93%, като пред нас по понижения са единствено Обединените арабски емирства (-42.06%), Латвия (-29.97%) и Сингапур (-13.13%). Това показва проучване проведено в 32 страни на Global Property Guide. Оценката е направена след като е взето под внимание и движението на инфлацията в тези държави. Тъй като нивата на цените у нас са най-ниски в сравнение с останалите 3 държави, България излиза на първо място в света по атрактивност на жилищните си имоти, коментират брокери. Те очакват интересът на чуждите инвеститори към атрактивните апартаментни комплекси да се засили през активния туристически сезон.

В осем страни е отчетен ръст спрямо последните три месеца на 2008 г., като най-голям е той в Израел (5.52%), Норвегия (4.16%) и Австрия (2.71%) останалите държави са Португалия, САЩ, Швейцария, Тайланд и Индонезия.

За дванадесетте месеца приключили на 31 март 2009 г. най-голямо е понижението в Латвия и по-специално в столицата Рига -50.42%, следвана от Обединените арабски емирства със спад от 35 % и Сингапур с понижение то 22.70%

Понижението за този период в България е 13.57%, макар че година по-рано цените по данните на Global Property Guide са нараснали с 16.12%. Понижение е настъпило, след като търсенето на имоти от чужденци е намаляло.

В пет държави за 12-месечния период е отчетено повишение - Швейцария (4.31 %), Тайланд (3.54), Австрия (3.19, Израел (2.87) и в провинцията на Китай - Шанхай (1.76%)

За посочения период страните в които е отбелязано понижение с над 10% се увеличават на 12, което в рекорд от отчитането на данните. През 12 месеца до края на декември 2008 г. осем страни бяха отчели такива резултати.

Разгледайте нашите оферти на ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване