Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

С 20% намаляха цените на имотите за 14 месеца

2010-03-09   |  Сп. Имам имот, бр.3, март 2010 г.

Средното намаление на офертните цени на имотите в цялата страна, които са обявени за продажба на сайта на Бългериан Пропертис, е 20%, като отделните намаления варират между 5 и 60%, съобщиха от компанията.

Отчетеният спад в цените на реално сключените сделки от компанията за 2009 спрямо 2008 г. е 36%. Това означава, че все още има разминаване в офертните цени и нивата на реално сключените сделки с около 15% средно за страната. Допълнителните намаления в офертните цени след юни 2009 г. до момента са в рамките между 4 и 7%.

Общо 18% от активните имоти за продажба на сайта на Бългериан Пропертис са с намалени цени. За сравнение през юни 2009 г. те са били едва 5% от активните оферти на компанията. Т.е. за малко повече от половин година има ръст от близо 3 пъти в количеството на намалените имоти. Към тях трябва да се прибавят и голяма част от новите оферти, които се публикуват на реалните към момента по-ниски цени.

Намалението на офертните цени на апартаментите в София е 17%, докато през юни 2009 г. този спад е бил 13%. Общо намалението при жилищата в столицата на база реално сключени сделки е 23% за 2009 спрямо 2008 г. - т.е. разминаването в реалните цени на сделките и офертните вече е в рамките на около 5% средно. Цените на продадените през януари апартаменти в София се запазват на нива от последното тримесечие на 2009 г., а именно 980 евро на кв.м.

Намалението на офертните нива на апартаментите във Варна е 14%. За сравнение през юни 2009 г. този спад е бил около 10%. Средното намаление на цените на продадените апартаменти във Варна е 22.5% за 2009 спрямо 2008 г. Както се вижда, спадът във Варна на база офертни нива е по-малък от този в София. Това определя и по-малкия интерес от страна на потенциални купувачи, който се възвърна едва в края на 2009 г., смятат от компанията. Средните цени на имотите във Варна остават по-високи от тези в София на база реално сключени сделки.

Според управителя на офиса на Бългериан Пропертис във Варна Евгени Златев при наемите в черноморския град се наблюдава спад с над 30%, дори в традиционно скъпите квартали като Идеален център и Гръцката махала. Наемите там не могат да надхвърлят 400-500 евро, докато в началото на м.г. са достигали и до 1000 евро на месец. Средната цена, на която се сключват договори за наем за апартамент с 1 спалня, ново строителство към момента във Варна е около 350 евро.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ и прогноза за 2010 г., моля натиснете тук.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

Стигна ли пазарът на имоти дъното?

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване