Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на имотите в страната са паднали с до 10% през годината

2011-12-22   |  investor.bg, 22.12.2011

Цените на имотите в България през 2011 г. са с между 5 и 10 на сто по-ниски в сравнение с миналата година, посочват от Bulgarian Properties в обзора на пазара за настоящата година. От компанията допълват, че през 2011 г. като цяло е настъпила стабилизация на цените на имотите и увеличаване на обемите от сделки.

Най-малки са били спадовете на цените в големите градове, посочват от компанията. Най-сериозно са поевтинели имотите в Банско – с около 25%, тъй като собствениците целят бърза продажба.

За периода от началото на октомври 2011 г. до момента средната цена на сключените сделки с апартаменти в София e 44 600 евро. За същия период на миналата година средната цена е била 104 хил. евро, но това се дължи на засиления интерес в по-високия ценови сегмент, поясняват експертите.

От няколко месеца активност във високия ценови клас почти изцяло липсва, а цената на закупените жилища рядко надвишава 50 хил. евро, пише в анализа. Средните цени, на които се сключват в момента сделки с апартаменти в София, са между 700 и 750 евро на кв.м, показват данни на компанията.

През ноември офертните цени в столицата са паднали с 40% спрямо пиковите им стойности отпреди три години, показват изчисления на компанията. В началото на годината средната офертна цена на жилищата в София е била 930 евро на кв. м, а през ноември жилища в столицата са се предлагали за продажба средно на около 860 евро за кв. м.

В анализа се посочва, че три години след началото на кризата все още няма убедителни сигнали за възстановяването на икономиките и на имотните пазари не само в България, но и в повечето страни по света. През последните месеци развихрилата се дългова криза в Европа и понижението на кредитнине рейтинги на редица държави и големи банки възвърнаха несигурността и доведоха до забавяне на темповете на икономическо възстановяване.

Единствената положителна новина за пазара на имоти през годината е увеличеният брой сделки. В края на годината обаче въпросителните за това какво предстои през 2012 г. стават все по-големи на фона на общата несигурност около дълговата криза и бъдещето на Европа, коментират експертите.

Прогнозата на компанията е и 2012 г. да остане тежка за пазара на имоти. Купувачите ще се фокусират върху евтини и изгодни имоти, като не е изключен и лек спад на цените.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване