Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените удариха дъното

2010-10-01   |  Политика, бр.336, 01.10.10

След активната корекция на офертните цени на имотите през втората половина на 2009 г., през 2010 г. намаленията са минимални, показват наблюденията на компанията Бългериан Пропертис.

Повечето от новите оферти за продажба биват обявявани директно на реалните за пазара в момента цени. Това показва, че спадът в цените на имотите, който започна в края на 2008 г. и продължи около година и половина, завърши, коментират анализаторите от компанията. Делът на намалените оферти общо за страната към 28 септември е 24% от активните оферти на сай¬товете на Бългериан Пропертис и Лукс Имоти.

За сравнение - в началото на 2010 г. са били 18 на сто, т.е. има нарастване само с около 6% на броя на намалените оферти за 9-те месеца на 2010 г. Намалени са цените предимно на имоти, които са били надценени на настоящите пазарни условия и които на практика са били извън пазара през 2009 г.

Средното намаление на офертните цени на имотите в страната е 22%, като в началото на годината е било 20 на сто. Т.е. през 2010 г. имаме минимално увеличение в средното намаление на цените само с 2 на сто. Средният процент на намалението на офертните цени в столицата към момента е 22%, като в началото на 2010 г. е бил 17%. Т.е имаме 5% среден спад в офертните цени на имотите в София през 2010 г.

За Варна средното намаление на цените е 19%, отново е нараснало с 5% през 2010 г. Ясно изразена е тенденцията на спад в темповете на намаление на офертните цени през 2010 г. Пазарът намери баланс на определени ценови нива и в момента всички изчакват да видят дали ще има признаци за увеличаване на обема на сделките, което ще бъде сигнал за възстановяване. Има и доста оферти, които са изтеглени от пазара - тествани са на определени ценови нива и след като не са реализирани сделки, продажбата им е стопирана за момента.

Общо за цялата страна средното намаление в офертните цени на апартаментите от 2009 г. до момента е 18 на сто, като най-голям спад има в офертните цени на двустайните апартаменти и мезонетите - с 20%, а най-малък спад има при най-малките и най-големите апартаменти. Спадът в офертните цени на къщите е 22 на сто, на земята - 26 на сто, като при земеделската земя спадът е 30 на сто, на офисите - 28 на сто и на магазините - 30 на сто. Най-малък е спадът при апартаментите, които макар и в условия на криза, са търсени от купувачите за решаване на основни жилищни нужди.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване