Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на имотите в София и Варна се задържат стабилни през тримесечието

2010-04-12   |  imoti.investor.bg, 08.04.2010

Като „сравнително успешно“ за имотния пазар у нас описват първото тримесечие на 2010 г. от агенцията Бългериан Пропертис. Според данни на компанията средната активност на пазара е с около 40% по-висока от активността през първото тримесечие на 2009 г., което се счита за най-тежкия период за имотния пазар в България.

Продажбите на имоти през януари и февруари се задържаха на нивата от второто полугодие на 2009 г., но март донесе по-голяма активност на пазара и сделките отбелязаха рекорден брой от началото на кризата и ръст от 50% спрямо средномесечните нива за последните 10 месеца, съобщиха от агенцията.

Оживлението през март е насочено основно към имоти в страната, където на места допреди март пазарът беше почти нулев. Активността на пазара за градски имоти в София и Варна остава непроменена спрямо последната половин година и цените на имотите на база сключени сделки се запазват стабилни. Сделки продължават да се сключват само с луксозни имоти или с много евтини имоти, като основното изискване на купувачите е да са на изгодни цени.

В сегмента на градските имоти в големите градове и най-вече в София се наблюдава успокоение на пазара и преодоляване на първоначалния шок от кризата, коментират брокерите. През първото тримесечие на 2010 г. цените на имотите в София и Варна на база сключени чрез агенцията сделки остават непроменени от последното тримесечие на 2009 г.

В София средната цена на продадените апартаменти за първото тримесечие е 1040 евро на кв.м, сочат данните на агенцията. През януари тя е била 980 евро, през февруари – 1220 евро (продадени са предимно луксозни имоти) и през март - 940 евро.

Пазарът на жилищни имоти в София задържа относително стабилни нива през последната година, като цените на имотите не спаднаха драстично и много от купувачите все още изчакват по-добри цени, отбелязват брокерите. Тъй като този обем от сделки, на който се балансира пазарът през последната година, е много малък за столицата, може би ще има втори цикъл на спад в цените на апартаментите в София, особено при тези, които са с лошо местоположение, недобра заобикаляща среда, панелни или за основен ремонт, прогнозират от компанията.

Наблюдава се ръст в сключените сделки за наеми в столицата от началото на годината с около 30% спрямо последното тримесечие на 2009 г., но сделките се сключват на 30% по-ниски цени. Ако в края на миналата година надделяваха наемите на луксозни апартаменти със средни наемни цени от 600-700 евро на месец, то през 2010 г. преобладават наемите на апартаменти под 450 евро на месец – средно 390 евро на месец за януари и 430 евро на месец за февруари и 400 евро за март 2010 г., според данните.

Във Варна цените на градските имоти също остават стабилни, а интересът към тях е сравнително слаб. Средната офертна цена на кв.м във Варна е около 900 евро, което прави имотите в града по-скъпи от очакваните нива от купувачите и пазарът на градски имоти в морската столица продължава да има ниска активност.

При наемите във Варна се наблюдава спад от 30% в цените на сключените сделки спрямо първото тримесечие на 2009 г. и спад от 27% спрямо последното тримесечие на 2009 г. Средната цена, на която се осъществяват наемните отношения за новопостроен апартамент с една спалня за първото тримесечие е 380 евро, като до сключване на сделки се стига с допълнително предоговаряне на цената, докато през 2009 г. средната наемна цена беше 540 евро по данни на агенцията.

Поради свития наемен пазар наемодателите често са склонни да отдават своите имоти и за по-кратък период (1-3 месеца). Чуждестранни и български клиенти от вътрешността на страната вече активно търсят жилища под наем за летния период в Златни пясъци и в топ центъра на Варна.

Намаления в офертните цени

Намаленията в офертните цени на имотите се активизираха в началото на годината, като най-много намалени цени на имоти имаше в периода от 20 януари до 10 февруари. Техният брой надвишаваше броя на новите оферти, които агенцията публикува всяка седмица. Към момента броят на офертите с намалени цени е около 60% от този на новите оферти всяка седмица.

Средният спад на офертните цени на имотите в страната е 25% от началото на кризата до момента, като за последните 2 месеца средните офертни цени на имотите са коригирани надолу с 5%. В София намалението на офертните цени на апартаментите е 21,4% от началото на кризата до момента.

Най-голям спад в офертните цени на имотите има в кварталите, където цените бяха едни от най-високите в столицата и където предлагането е най-голямо. В повечето от кварталите спадът е близък до средните стойности, а в квартали като „Иван Вазов”, „Изток” и „Яворов” спадът в офертните цени е доста по-нисък от средните нива за София.

Купувачи

Доминиращите купувачи на имотния пазар от началото на годината са българи и руснаци. Докато през януари активни бяха и гръцките купувачи, през февруари и март те не присъстват на пазара на имоти в България.

Българи са купувачите на 20% от реализираните сделки на агенцията. Те купуват предимно апартаменти в София, Бургас, Варна, но също и в Банско, както и селски къщи на изгодни цени в страната.

Руските клиенти съставляват най-голям дял от чуждестранните купувачи за първите три месеца на 2010 г. – 20%. Те купуват основно апартаменти в морските и ски курортите.

Британците тази година са 15% от чуждестранните купувачи, като техният интерес е съсредоточен основно към селски имоти на ниски цени.
Останалите чуждестранни купувачи са от много различни националности. През тази година на българския имотен пазар присъстват представители на много страни – както съседните, така и от далечни дестинации като Канада, Австралия, САЩ и др.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

СТРЕСИРАНИ ИМОТИ

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване