Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на ваканционните имоти паднаха наполовина

2012-03-13   |  Mediapool.bg, 12.03.12, със съкращения

Цените на ваканционните имоти са паднали наполовина за последните три години. Това показват анализите на пазара на “Бългериан Пропертис” и “Грийн Лайф”, които бяха представени в понеделник. От зимните курорти най-търсени остават апартаментите в Банско, където цените се движат от 500 до 700 евро/кв.м. По морето най-много сделки стават в Слънчев бряг на цени от от 400 до 900 евро/кв.м за луксозните имоти.

Продажбите са съсредоточени предимно в летните курорти – около 88% от всички реализирани сделки, докато в зимните продължават да падат, отчитат от двете компании за имоти. За сравнение в Банско през 2008 г. са били реализирали около 4000 сделки за сезон, докато през 2011 г. броят има пада на около 1800, от които поне 1300 са препродажби, посочват от “Грийн лайф”. От компанията твърдят, че през този сезон купувачите могат да договорят до 40% отстъпка от обявената цена.

Слънчев бряг остава предпочитан
Слънчев бряг остава водещ при продажбите на ваканционни имоти по морето, посочи Полина Стойкова, оперативен директор на “Бългериан Пропертис”. През 2011 г. продажбите са скочили с една пета спрямо 2010 г. , но това е станало на фона на намалели с 20% цени, посочи тя. Средната стойност на квадратен метър на реализираните сделки в Слънчев бряг е 480 евро/кв.м. при 510 евро/ кв.м. през 2010 г., показват данните на компанията.

Интересен е фактът, че цените в съседния на Слънчев бряг курорт Свети Влас задържат сравнително високи нива дори и по време на кризата и не са паднали под 1000 евро/кв.м. през последните 3 години. Към момента са дори по-високи от цените в София и Варна, отчитат от “Бългериан Пропертис”. Според тях това се дължи на качествените имоти, които се предлагат, както и на факта, че курортът е с изградена инфраструктура.

Слаб интерес към зимните курорти
Интересът към апартаментите в зимните курорти остава слаб, като най-търсени са тези в Банско, отчитат от компаниите.

Между 500 и 700 евро/кв.м са средните цени, на които са се сключвали сделки в Банско през 2011 г., докато през 2008 г. те са били 1200 евро/кв.м, отчитат от “Грийн лайф”. От компанията не очакват драстични промени в цените през тази година.

От “Бългериан Пропертис” отчетоха, че средната цена на продадените апартаменти в Банско е била 35 000 евро през 2011 г., докато година по-рано - 42 800 евро. Причината за продължаващия спад на цените е липсата на купувачи, отчитат от компанията.

Руснаците смениха трайно британците
Тенденцията, която започна по време на кризата, британците да разпродават жилищата си основно на руснаци продължава, посочиха от двете компании. Това става на цени с около 50% по-ниски от нивата, на които са ги купили първите собственици. Руснаците търсят предимно евтини апартаменти до 40 000 евро, посочи Полина Стойкова от “Бългериан Пропертис”.

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване