Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на жилищата за 10 години се удвоиха

2012-03-28   |  Труд, 28.03.12

Цените на жилищата в България през последните три години претърпяха сериозен спад. За големите градове той е над 40%, а в някои случаи, особено при ваканционните имоти, прехвърля и 50%.

Дали тенденцията на слабо понижение ще продължи и през тази година, все още никой не се наема да прогнозира с точност. Макар че има признаци за стабилизиране на пазара и дори за лек растеж.

Когато се погледнат данните за по-дълъг период от време обаче се оказва, че за последните 10 години България се движи плътно сред лидерите по поскъпване на жилищата.

От 3 до 2
Според изчисления на компанията „Бългериан Пропертис" цените на жилищата в страната са нараснали номинално (без отчитане на инфлацията) с 201,66% процента в периода 2000-2010 г. На практика това означава тройно покачване.

По този показател България се нарежда на трето място сред изследвани 30 страни по света, след Русия и Украйна. Непосредствено след нас с много близки показатели е Естония. Сметките обаче не отчитат миналогодишното понижение на цените у нас, което по различни данни е средно между 6 и 9 на сто.

Данни на Lloyds TSB International, след отчитане на инфлацията, класират България на 6-о място, отново сред 32 страни по света. Според това изследване цените на жилищата в страната са се удвоили в периода между третото тримесечие на 2001 -ва и третото тримесечие на 2011 г. Процентът на нарастване е 106.

Водеща в проучването на Lloyds за реалната промяна на цените е Индия с 284% за десетгодишния период. Следват Русия с 209%, Южна Африка със 161%, Литва със 143% и Хонконг със 125%.

След България се нареждат Франция, Нова Зеландия, Австралия и Норвегия. Скандинавската страна е една от малкото, които останаха слабо засегнати от световната криза, има стабилен и покачващ се пазар на имоти и в последно време дори се появиха опасения за появата на нов балон.

Общото повишение на цените на жилищата у нас за десетте години на този век е повече от два пъти по-високо от това във Великобритания, класирана на 13-о място. Спрямо ръста на цените в еврозоната сме направо рекордьори - надскачаме го цели 5 пъти. Там средното поскъпване на жилищата за десетте години е 23%.

Един от основните изводи в изследването на Lloyds е, че развиващите се пазари отчитат най-голям растеж в цените на жилищата. Четири от страните, класирани в първата шестица, са именно представители на развиващите се икономики. Най-големи промени се регистрират в страните, които имат и най-голям растеж на брутния вътрешен продукт (БВП). Изключителното повишение в Индия например отразява и впечатляващ ръст на икономиката от 280% за десетгодишния период.

Най-големите световни икономики от своя страна са сред пазарите, които отчитат най-големи ценови спадове. Половината от шестте държави в тази отрицателна класация - Япония, Германия и САЩ, са членове на Г-8.

От растеж към обрат
Страните с най-голям ръст във времето преди кризата след това регистрират и значителни спадове, е друг извод от изследването на Lloyds. Общо четири от шестте топ пазара между 2001 и 2007 г. са сред най-слабо представящите се след този период. Според анализаторите това показва мащаба на балона и на краха на пазара, с който се характеризира изминалото десетилетие.

Подобни са изводите и в проучването на „Бългериан Пропертис". Вижда се, че на фона на общо увеличение до около 20% годишно, най-бързо нарастващите пазари са реализирали значително по-големи номинални годишни изменения, стигащи до почти 70%. Същите тези бързо растящи пазари бележат и най-сериозен спад от началото на кризата. Повечето от тях все още се намират във фаза на спад с изключение на Русия, където цените са преодолели шока от 2009-а и през 2010 година са се върнали към тенденция на увеличение, отчитат от българската компания.

Обяснението за бързото увеличение на цените обичайно се отдава на фактори като икономическия растеж на страните, ръста на доходите на населението, спада на нивата на безработица, увеличение на банковото кредитиране и неговата по-голяма достъпност, както и търсенето на имоти от чужденци. Тестването на валидността на тези фактори и съответното влияние, което всеки от тях има върху цените на жилищата, е предмет на допълнителни изследвания, подчертават от „Бългериан Пропертис".

Техните данни са събрани от поредица източници - най-вече статистическите институти на различните страни, но също така и централни банки, както и големи агенции за недвижими имоти и търговски банки. Директната съпоставка на цените е затруднена от редица различия в методологията, предмета на наблюдения и честотата на събиране на данните.

В повечето страни данните за цените се събират на база на претеглена средна цена в големите градове, като има различия дали в наблюдаваните имоти влизат само стари жилища, само нови или микс от двете. В някои от страните данни има само за цените на имотите в столиците им (Украйна и Словения). В Япония цените се мерят на база цена на земята, предназначена за жилищно строителство. Според „Бългериан Пропертис" са направени необходимите трансформации на наличните данни с цел те да бъдат приравнени към годишна база и да се проследи номиналното нарастване.

А сега накъде?
Накъде ще продължат да се движат цените на жилищата? Според Lloyds това ще се решава отчасти от темповете на възстановяване на глобалната икономика, от развитието на събитията в еврозоната и от икономическите перспективи в отделните страни.

Прогноза за България Lloyds няма. Според български експерти пазарът у нас е преодолял застоя и дори за някои типове имоти в последните седмици има леко покачване.

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване