Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Част от спекулантите ще се върнат на пазара

2011-02-28   |  сп. Имотът, 28 Февруари, 2011

Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова даде интервю за сп. Имотът, който търсите, в което коментира пазара на имоти в момента и прогнози за 2011 г.

- Госпожице Стойкова, панелките ли ще извадят пазара на недвижими имоти от кризата?
Панелите ще продължават да държат определен значителен дял в търсенето на имоти поради определени свои качества като разпределение, ползваема площ, по-ниска цена и т.н., така че те определено са фактор на пазара. От цените, на които се продават зависят и цените на новото строителство, тъй като за българите тези два типа строителство все още могат да се възприемат като заместители, които се конкурират за едни и същи малко на брой купувачи.

- Какъв тип жилищни проекти се размразяват и очаквате ли техният брой да се увеличи през 2011 г.?
Ако можем да кажем, че има процес на размразяване на проекти, то това са предимно проекти в София за малки жилищни сгради. В този сегмент може и да има раздвижване през тази година поради наличие на търсене на такъв тип имоти, по-ниска цена на парцелите и възможности за финансиране от страна на банките.

- Какво да очакваме от сегмента на луксозните имоти през 2011-а?
Пазарът на луксозни имоти през 2010 г. се характеризира като относително стабилен както при продажбите, така и при наемите. Сделки продължават да се сключват, което е доказателство, че инвестицията в елитен имот е относително сигурна. Това се дължи на няколко основни фактора, единият от които е липсата на прекалено голямо предлагане. Купувачите са заможни и оценяват качеството на подобни имоти, поради което са готови да платят и по-висока цена. Продавачите също разполагат със средства и са в състояние да чакат дори няколко години за реализирането на сделка.

Убеждението на играчите на този сегмент от пазара е, че инвестицията в луксозен имот е по-скоро добра в дългосрочен план, за разлика от недвижимостите в средния и ниския сегмент, които претърпяха най-голям спад на цените през последните две години.

Ако трябва да се определят средни цени на оферираните луксозни имоти през 2010 г., то те са в интервала между 1200 и 1600 EUR/кв.м и са сходни с нивата от миналата година.

През 2009 и 2010 г. реално завърши цикълът на сегментация на пазара и тепърва луксозните имоти ще се оформят като отделен инвестиционен инструмент, който няма да бъде податлив на общите тенденции и особено на краткосрочните му колебания. Очакванията ми са, че освен българските инвеститори на този пазар ще стъпят и чуждестранни купувачи.

- През 2011 г. кои ще са движещите сили на пазара на жилища?
Основните купувачи ще продължат да бъдат българите и руснаците, като обаче можем да очакваме завръщането и на част от спекулантите на пазара, които изчакват достигане на дъното на цените.

Банките са доста активни в предложенията си за кредитиране и това също е добра индикация за пазара. Така че, можем да очакваме увеличаване на търсенето и ръст в обема на продажбите на фона на стабилни цени и задържане на предлагането. Ако икономиката се развива положително, то прогнозата е през 2011 г. пазарът да преодолее шока от драматичния спад в цените, да нараснат обемите сделки и от края на 2011 г. до пролетта на 2012 г. цените на имотите да преминат към тенденция на нарастване.

- Съвет към купувачите?
Основният съвет е да бъдат активни на пазара и да преценят прагматично различните възможности, защото сега е добър момент за покупка на имот. Дори и пазарът да не е достигнал абсолютното си дъно, то със сигурност е близо до него и прекалено дългото изчакване може да доведе до загуба на добри възможности. Предлагането в самото дъно ще бъде много ограничено и не е добре да се рискува и да се чака прекалено дълго. Най-добрият момент за покупка на имот е малко преди дъното или дори малко след него, защото в дългосрочен план цената ще нарасне и купувачите няма да загубят от това, че са купили малко по-скъпо от абсолютния минимум.

Разгледайте нашите ИМОТИ НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване