Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Румънски и гръцки фирми избират България да плащат данъците си

2011-07-06   |  Дневник, 06.07.11

Ниските данъци и разходите за регистрация на нов бизнес са били директна причина румънски и гръцки компании да отворят свои фирми в България.

От НАП съобщиха, че с 8.2 пъти са се увеличили дружествата с изцяло румънски капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци в България за периода от 2006 до края на 2010 г.

Само през миналата година общо 272 фирми със 100% румънско участие са декларирали печалбите си в България за 2010 г., докато за 2006 г. това са направили едва 33 дружества. Най-много регистрирани фирми с участие от северната ни съседка има в териториалните структури на НАП в Русе – 93, София – 93, и Варна - 22.

Подобна е статистиката и за регистрираните у нас компании със 100% гръцко участие. Според данните на НАП дружествата с изцяло гръцки капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци за 2010 г., са 2074. Това е със 183% повече от 2006 г.

Точно 800 компании, или 38% от всичките фирми със 100% гръцка собственост, са регистрирани към офиса на НАП в Благоевград. В София се обслужват 699 фирми, в Пловдив – 127, а в Пазарджик – 58.

От приходната администрация коментират и че "засиленият интерес на фирмите от Гърция и Румъния, свързан с развиването на дейност в България, е най-вече заради ниската данъчно-осигурителна тежест и значително облекчаване на изискванията за старт на нов бизнес през последните няколко години в страната".

От пресцентъра на приходната администрация обаче не можаха да дадат информация колко души са намерили работа във въпросните фирми и какъв дял държат в общата сума на приходите от корпоративен данък.

Това може по-точно да покаже каква част от румънските и гръцки компании идват в България с цел да развиват дейността си или само регистрират юридически лица с данъчни цели.

"Може да се очаква преместване на фирми от Гърция към България предвид планираното покачване на данъците. При нас тези неща стоят добре, разходите за регистрация на фирми също са почти нулеви и това е логично развитие на несигурността в Гърция. От развитието на процесите в Гърция зависи и дали ще има миграция на гръцки компании към България.

Спрямо Румъния България също има конкурентно предимство по отношение на данъците и разходите за стартиране на бизнес. Поради това и румънски фирми имат причини да се спират на България.

Нямаме данни обаче дали компаниите, за които НАП съобщава, са действащи предприятия или само юридически лица, регистрирани с данъчни цели", коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

"Намалява броят на гръцките фирми, които инвестират, но това е обусловено от условията там. Финанси, търговия и недвижими имоти заемаха огромен процент от гръцките инвестиции, а именно тези сектори са най-засегнати от кризата.

Със сигурност не се увеличават инвестициите от Гърция, но може такъв процес да се очаква в близкото бъдеще", пък каза пред "Дневник" Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Разгледайте информация за данъците в България

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване