Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Собствено жилище с кредит или живот под наем - въпрос на личен избор

2010-02-16   |  stroitelstvoimoti.com, 15.02.2010

Няма еднозначен отговор на въпроса, вълнуващ много хора, дали да теглят ипотечен кредит за покупка на жилище, или да живеят под наем. Според оперативния директор на Бългериан Пропертис Полина Стойкова двете неща са несъпоставими от гледна точка на крайния резултат. „Покупката на имот не е само за обитаване, но представлява и инвестиция и се гледа в много по-дългосрочен план от наемането на имот. Но все пак и двата варианта решават една и съща неизменна потребност на хората - да имат дом“, коментира експертът.

При покупката, дори и с кредит, специалистите съветват купувачът да разполага с налични средства в размер на поне около 30 % от сумата на имота (по-добре повече), както и стабилни доходи. Трябва да бъдат предвидени и финанси за обзавеждане на имота, за да може той да бъде ползван за живеене възможно най-бързо. Експертите посочват още, че притежаването на имот предполага разходи за поддръжката му и плащане на данъци и такси. „Възможно е да се закупи неосновен имот на кредит, който да бъде отдаван под наем и това да покрива месечната вноска по кредита, но тъй като тази схема беше преексплоатирана по време на бума и при наемния пазар има голямо предлагане, съществува вероятност имотът да не може да се отдаде бързо под наем или на достатъчно висока цена, която да покрива вноската по кредита“, допълва Полина Стойкова.

От Бългериан Пропертис са категорични, че наемането предполага една по-голяма несигурност в средносрочен и дългосрочен план, но, от друга страна, дава по-голяма гъвкавост на наемателите за промяна на местоживеенето и оптимизация на месечните им разходи, което не е никак за подценяване при днешната динамика на живота. По наблюдения на консултантите повечето хора желаят да си имат жилища, за да си ги обзаведат по собствен вкус, но в същото време на пазара има много добро предлагане на апартаменти под наем, които са нови, обзаведени и предлагат много добър стандарт на живот.

По направени условни изчисления от оперативния директор на Бългериан Пропертис в повечето случи излиза по-скъпо да се изплаща заем, отколкото да се наеме жилище. Съпоставени са наем от порядъка на 250-400 евро в София и покупка на апартамент от около 70-80 кв. м на стойност 60 000 евро. От тези 60 000 евро купувачът трябва да има в наличност поне 20 000 евро - банките изискват минимум 30% самоучастие и този процент варира в зависимост от клиента и индивидуалната възможност за изплащане на заема, пояснява Стойкова. Или условно трябва да бъдат изтеглени като кредит 40 000 евро. Банките в момента отпускат кредити при годишни лихви между 8.5% и 10%, или месечната вноска би била около 500 евро. Към нея трябва да се добавят таксите на банката, които са различни, но каквато и да е допълнителната стойност, се вижда, че крайната сума ще е по-голяма от тази на наема.

Разбира се, ако бъдат сменени параметрите - например да се изтегли кредит само за 20 000 евро, а останалите да са налични, месечната вноска би била около 250 евро. В този случай може да се каже, че е по-изгодно да се вложат парите в имот и да се изтегли кредит за остатъка от сумата, тъй като ще се плаща като за месечен наем.

Специалистите предупреждават, че и в двата случая трябва да се подходи много внимателно и премерено към вземането на решение за теглене на кредит и да се направи реална равносметка на възможностите да се изплаща този кредит. „Това, което трудно се пресмята и предвижда при кредитите, е, че лихвените проценти не са фиксирани и варират в зависимост от различни определени от всяка банка фактори. Т.е. при промяна на лихвения процент на кредита следва да се преизчисли лихвата и месечните вноски и всъщност месечният разход да стане по-голям от очаквания, както се случи от началото на кризата. Също трудно може да се предвиди какви доходи ще има домакинството през следващите 20 г. и така въпросът става с много неизвестни“, казва Стойкова. Тя допълва, че не трябва да се забравя и изискването на банките за доказване месечен доход, с който трябва да се покрива вноската и да остават достатъчно пари за живеене, както и редица други доста стриктни изисквания. „При сегашните условия е много трудно да се изтегли кредит за покупка на жилище и въпросът не е да купя или да наема, а докога да наемам, кога ще стане изгодно да купя с кредит“, обобщава оперативният директор.

От компанията считат, че процесът на покупка трябва да започне с даване на реална равносметка какъв бюджет можем да си позволим да похарчим за имот (налични+заемни средства) и да се придържаме към този бюджет, след това да се обърнем към професионална агенция за съвет какво бихме могли да купим при нашия бюджет и изисквания.

Разгледайте всички наши оферти на апартаменти под наем

Разгледайте всички наши оферти на апартаменти за продажба

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване