Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

НСИ отчете през юни първа дефлация от година и половина

2011-07-13   |  Пари, бр.131, 13.07.11

Икономистите коментираха, че понижението на цените през лятото е нормално, дължи се на сезонни фактори, но въпреки това ще се отрази положително на доходите на населението.

Дефлация през юни отчете Националният статистически институт (НСИ). Данните показват, че месечната инфлация през юни е била минус 1.7%. Това е първата дефлация от година и половина насам, но според икономистите явлението е нормално за летните месеци и се дължи основно на сезонни фактори.

Гласът на числата

Данните на националната статистика обаче показват, че годишната инфлация остава висока. През юни 2011 г. спрямо същия месец на предходната година, тя е 4.8%.
Повишението на цените от началото на годината пък е 1.7%. Най-голямо влияние върху инфлацията оказват цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки, които са се понижили с 2,4% спрямо месец по-рано. Цените на транспорта намаляват с 1%. Пониженията в цените на жилищата и горивата са с по 0.1%. Ръст обаче има при цените на алкохолните напитки и здравеопазването. На месечна база той е от 0.1%, а увеличението при цените на облеклото и обувките е 0.2%.

В границите на нормалното

Оказа се, че дефлацията през юни е нормална и се появява най-вече заради сезонни фактори. "Данните са хубави и надминават очакванията ни", коментира икономистката Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИЛИ). Тя обясни, че според прогнозите на института дефлацията е била около 0.3%. По думите на Николова поевтиняването през летните месеци е нормално, но този път ще се отрази значително и положително. Друга причина за спада на цените освен сезонността е поевтиняването на цените на горивата на международните пазари. Това оказа влияние и на вътрешните цени, коментираха още от ИПИ. Висока годишна инфлация ще попречи за голямото влияние на месечната дефлация върху вътрешното потребление.

Скачени съдове

Според икономистите този спад на цените ще се отрази и на потреблението, което вече бавно започна да се възстановява. "Всяка дефлация води до повишаване на разполагаемия доход", обясни Николова. Прогнозата й обаче е, че по-сериозно раздвижване на потреблението ще има през есента и зимата, когато се очаква да има намаляване на безработицата не заради сезонни, а заради реални икономически фактори.

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване