Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова: Решението за създаване на дом не може да търпи отлагане с години

2011-11-17   |  probook.bg

Полина Стойкова – Оперативен директор на една от водещите агенции за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES – бе сред специалистите, които отговаряха на въпросите на участниците в дискусия на probook.bg на тема Достигнаха ли дъното цените на жилищата?

Въпрос: Кои са факторите, които определят дали цените на жилищата в България повече няма да спадат?

Полина Стойкова: 2011 година беше натоварена с големи очаквания за излизане на икономиката и имотния пазар от кризата, но за съжаление не всички те се оправдаха, тъй като излизането от кризата не зависи само от темпа на възстановяване на нашата икономика и от вътрешните процеси в страната, а е в пряка зависимост от случващото се в Европа и света.

Положителните новини, които идват от имотния пазар до момента и влияят върху това да се установи относителна стабилизация в цените през последната една година, се изразяват основно в наличие на икономически растеж, увеличен обем продажби на имоти и по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити.

Най-силно влияние върху цените на имотите в краткосрочен план оказват кредитирането и чуждестранното търсене, както и икономическия растеж. Именно те влияят върху цикъла на цените. Фактори като демографски фактори, ниво на безработицата, доходи и др. влияят в дългосрочен план и определят устойчивото развитие на пазара.

Въпрос: Какъв е мотивът на едно семейство да "инвестира част от живота" си в дом при сегашната икономическа реалност в България и случващото се в Европа и света?

Полина Стойкова: Покупката на имот е една от най-важните стъпки, които човек предприема. В контекста на кризата покупките на имоти са основно за собствено ползване, а не за инвестиция. В крайна сметка трябва да осъзнаем, че животът си тече и решението за създаване на дом не може да търпи отлагане с години.

Напоследък се заговори за изгубено десетилетие в икономически план, което едва сега започва. Трябва ясно да си дадем сметка дали бихме могли да чакаме 10 години да се възстанови икономиката и чак след това да взимаме важните решения в своя живот.

Въпрос: Кое би стимулирало активността в пазара на недвижима собственост днес? Би ли станало това, ако цените на имотите се понижат на половина от офертните цени?

Полина Стойкова: Много зависи от това дали става въпрос за пазар, който удовлетворява належащи жилищни нужди - като пазарите на жилища в големите градове или става въпрос за ваканционен имот, който е допълнителна екстра. При ваканционните имоти в Банско ясно се видя как свалянето на цените не е задължително да върне интереса и да доведе до увеличаване на продажбите.

Въпрос: В крайна сметка достигнаха ли цените дъното или не?

Полина Стойкова: Категоричен отговор на този въпрос не може да бъде даден докато не видим, че започнат да растат и тогава да кажем, че дъното е подминато. Виждаме, че спадовете в цените се забавят и през тази година ще бъдат около 5%.

Можем да имаме очаквания и да правим прогнози при какви условия ще се обърнат пазарните тенденции. Но при настоящата несигурна обстановка прогнозирането е изключително трудно.

Въпрос: Кои ще бъдат новите най-добри райони в столицата в близките 5-10 години и защо? Няма ли някои от панелните квартали в София, а и в други градове да се превърнат в гета?

Полина Стойкова: Най-добрите райони в София ще бъдат районите около метро станциите, както и всички райони, които предлагат качествена инфраструктура, бърз достъп до възловите точки в града и възможност за спокоен живот.

Относно панелните блокове - те имат своето място на имотния пазар и могат да бъдат и една добра възможност за покупка на първи дом, след което да се изкачва имотната стълба и да се подобрява качеството на живот с покупка на ново строителство.

Въпрос: Кога очаквате възстановяване на пазара?

Полина Стойкова: Възстановяването на пазара може да се очаква при наличие на убедителен и устойчив икономически растеж, което минава през решаване на проблемите с дълговата криза в Европа.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване