Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Древният път в Родопите - път към бъдещето на Чепеларе и Авдира

2007-07-02   |  в-к "Строителство градът", 2 юли 2007

Древен туристически друм на гърците и българите ще бъде проправен отново между Чепеларе и Авдира. Това ще стане скоро с реализацията на проекта "Древният път в Родопите - Път към бъдещето на Чепеларе и Авдира", който е на стойност 174 789 евро. Той се финансира по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество между България и Гърция "Насърчаване на културните, туристическите и човешките ресурси в трансграничния регион".

Изпълнител на проекта е община Чепеларе в партньорство с гръцките си колеги от Авдира, Асоциацията на родопските общини, Регионална туристическа асоциация "Родопи" и Български съюз за защита на Родопите.

Целта на проекта е не само възстановяването на древния римски път в региона, но и възстановяването на тази част от Родопите като атрактивна дестинация за алтернативен туризъм - културен, екологичен, селски и др. Проектът ще въведе най-добрите европейски практики и ще засили сътрудничеството между двете общини от двете страни на границата.

Чрез реализацията на "Древният път в Родопите - път към бъдещето на Чепеларе и Авдира" ще се пристъпи към диверсифициране на туристическия продукт, като се използва опитът на Гърция. Експертите от южната ни съседка са признати за едни от най-добрите в Европа в опазването и съхраняването на културно-историческото наследство.

Проектът предвижда следните дейности:
- Изследване на културното наследство в района от двете страни на границата.
- Обучения на безработни за реставрационните и консервационни дейности на крепостта "Заград" и античния път, за охраната им, за управление на реставрираните обекти, за екскурзоводи и планински водачи.
- Реставрация и консервация на крепостта "Заград" край село Забърдо и античния път по билото на планината от местността Глухите камъни през Мезаргедик до хижа "Персенк".
- Разработване и благоустрояване на две туристически пътеки: разчистване, поставяне на маркировъчни знаци и табели, места за почивка.

Предвижда се изработването на план за развитието на тези обекти след приключване на проекта. Български и гръцки учени ще маркират общите възможности за развитието на туризма, ще се разработят общи културни маршрути за туристите от двете страни на границата.

По проекта ще бъдат изработени рекламни материали: брошури, видеофилм и СD на български, гръцки и английски, карта на археологическите, културните и природните забележителности в Централните Родопи от Пловдив до Бяло море. Ще се направи интернет сайт за културните туристически програми и разработените маршрути на български, гръцки и английски.

Реставрираните обекти ще се рекламират и популяризират на поне две туристически борси - в Смолян и във Филоксения, Гърция.

"Чудните мостове"

Скалният феномен "Чудните мостове" - "Еркюприя" до село Забърдо - три естествени моста върху малката река Айдарско дере, оформят едно от най-забележителните творения на природата в Родопите. Скалните образувания и пещерите заедно със съществуващия Музей на родопския карст превръщат района в център на пещерното дело. В Чепеларе е единственият на Балканския полуостров музей с такава експозиция, който е на площ 870 кв.м и има общо 9400 експоната.

Феноменът "Чудните мостове" е близо до пътя София - Смолян, но без необходимата туристическа инфраструктура. Тя обаче ще бъде изградена по проекта "Развитие и популяризиране на екотуристически обект Чудни мостове". По проекта ще бъде изграден туристически център до природния паметник, който ще стане достъпен за хора с увреждания. Обектът ще е с платформи и стъпала, които ще позволяват присъствието на 20 туристи едновременно на четири нива. Ще бъдат изградени парапети на подстъпите, паркинг за 5 автобуса и 10 автомобила, тоалетни. Пътят до природния феномен ще бъде разширен. По проекта ще бъдат разработени четири туристически маршрута, които включват: "Чудните мостове", Чепеларе, хижа "Изгрев", Глухите камъни, Кабата, село Орехово, хижа "Персенк", селата Малево, Хвойна, Павелско, Забърдо, хижа "Пашалийца", Пампорово. Планира се разработване на маркетингова стратегия и план с конкретни средства, места и дати. Ще бъдат изработени информационни и рекламни продукти на български, английски, френски и немски език.

Вижте оферти за недвижими имоти в района.
  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване