Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Сделки с имоти и без енергиен паспорт

2008-12-16   |  Пари, 10.12.2008 г., Радостина Маркова

Енергийният сертификат не е задължителен при продажба и отдаване под наем на недвижими имоти. Това заяви председателят на нотариалната камара Димитър Танев по повод новоприетия Закон за енергийна ефективност, който предизвика смут на пазара на имоти. Той се позова на липсата на санкция и на текстове от конституцията, които защитават правото на собственост.

Права

Законът гласи, че при продажба или отдаване под наем на сгради или части от тях трябва да се представи сертификат за енергийна ефективност. Не е записано обаче какво се случва, ако това не бъде спазено, обясни нотариус Танев. От друга страна, не може със закон да се ограничава правото на собственост и на разпореждане с нея, което е гарантирано от конституцията, допълни той.
Подобен мотив изтъкна и омбудсманът Гиньо Ганев, който се закани да атакува закона в Конституционния съд. В подкрепа на тази теза юристи от агенция Бългериан Пропертис поясниха, че от окончателния текст на закона е отпаднало изискването енергийният сертификат да е част от документите по сделките с имоти. Това означава, че нотариусът не е длъжен да го изисква и липсата на сертификат не е основание сделката да бъде спряна, обясниха те. Подобно тълкуване дадоха и от Министерството на икономиката и енергетиката. Директорът на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков обаче призова към спазване на закона. Да, няма санкция, няма срокове, но в закона пише, че тези сертификати са задължителни, заяви той.

Отсрочка

Брокерите на имоти подкрепят енергийните сертификати, но смятат, че са подранили. Според управляващия съдружник в Бългериан Пропертис Никола Стоянов енергийният документ е в духа на популярните в развитите страни мерки за пестене на енергия. Така самите купувачи са наясно за какво плащат. Нужен е обаче гратисен период, посочи той. Управителят на Явлена Страхил Иванов също смята, че трябва да има отсрочка за въвеждане на сертификатите, най-малкото заради липсата на достатъчен брой подготвени фирми за енергийно обследване.

Разгледайте нашите горещи предложения


  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване