Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Архитекти от Дюселдорф ще проектират сграда над 180 м в София

2007-07-11   |  в-к Строителство Градът, 9 юли 2007

"Европа тауър" - така ще се нарича 40-етажна, или над 180 м висока сграда, която се предвижда да бъде изградена на територията на бившия завод "Балканкар - Средец" в София. Това стана ясно след приключилия в края на миналия месец междунарен конкурс за архитектурен проект. Комисията, съставена от представители на инвеститорите, на Столична община, а така също и на съюзите на архитектите в България и Германия класира на първо място проекта на архитектурно студио НРР Hentrich-Petschnigg and Partner KG от Дюселдорф, Германия. Общо шест архитектурни студия - от България, Австрия, Германия и Великобритания, взеха участие в крайния етап на конкурса.

Обект на конкурса бе архитектурният дизайн и интегрирането на високата сграда "Европа тауър" като част от бъдещия градски комплекс на бул. "Цар Борис Трети". "Целта - да се развие най-високата сграда в София и България до най-престижната бизнес локация - изисква високи стандарти на архитектура и проектиране", заяви Александър Отто, председател на управителния съвет на ЕЦЕ, инвеститор на проекта.
"За първи път от 30 години в София се провежда международен архитектурен конкурс и се надявам това да се превърне в практика. Това, че в конкурса участва и български колектив, показва, че можем да се съизмерим със световните и европейските стандарти в строенето на високи сгради", каза главният архитект на София и член на журито арх. Петър Диков.

Проектът "Европа парк" е съвместна инвестиция в размер на близо 500 мил. евро на базираната в Хамбург ЕЦЕ група, която е лидер в сферата търговските центрове, и "Адванс пропъртис" ООД, компания в сектора на недвижимото имущество. Други партньори са "Балканкар - Средец" АД и "ГТМ-Ангел Балевски" ЕАД.

Целият квартал ще е на мястото на бивша фабрика в града. Той ще е многофункционален градски комплекс, включващ търговски сгради, офиси, апартаменти, хотел, киноцентър и други развлекателни площи. През първата фаза от изграждането ще бъдат реализирани близо 60 хил. кв.м офисни площи за отдаване под наем и търговски център с приблизителна площ от 70 хил. кв.м.
Засега "Европа тауър" със своите 40 етажа и височина над 180 метра е сред най-високите постройки в София. Проектът включва също и изграждането на приблизително 3000 паркоместа.

Предвижда се първата фаза на строителството да започне през лятото на 2008 г. и да завърши пред 2010 г. През втората фаза на проекта, която ще стартира веднага след първата, ще бъдат изградени апартаменти, допълнителни офисни площи, хотел и развлекателни обекти с обща площ от близо 250 хил. кв.м.

Литовската компания VP Group има проект за изграждане на мултифункционален център в столицата, който ще се нарича "Софийски Акрополис". Комплексът ще се намира на територията на бившия завод "Балканкар - 6-ти Септември". Той ще бъде изграден върху площ от 200 дка и ще има 750 хил. кв.м обща разгъната площ, търговски и развлекателен център с площ от 100 хил. кв.м, 50 хил. кв.м офис площи, 350 хил. кв.м жилища и 250 хил. кв.м паркинги. Първата фаза на проекта ще се реализира между 2007 и 2009 г., а целият комплекс трябва да бъде завършен през 2012 г.

Вижте оферти за недвижими имоти в района на град София.
  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване