Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Софиянци се хвърлят на евтини сделки

2011-07-12   |  Телеграф, 11.07.11

Около 45 хил. евро е максимумът, който дават софиянци за ново жилище тази година. Това сочи статистика на компанията за недвижими имоти „Бългериан Пропертис" за периода от април до юли. Апартаменти над тази цена са почти непродаваеми. Най-често купуваните имоти в столицата са на цени около и под 30 хил. евро, като често сделките стават бавно, и много от продавачите са склонни на отстъпки, споделят брокери.

Оферти

Проверка на „Телеграф" показа, че около тези цени се движат в момента офертите за двустайни апартаменти в „Люлин", „Младост", „Зона Б" и апартаменти с по-голяма квадратура, но без акт 16. В по-скъпите квартали, като „Иван Вазов", „Изгрев", „Изток", „Гео Милев" и „Лозенец" за тези пари може да се снабдите само с гарсониера. Там цените продължават да са около и почти 1000 евро на квадрат.

Много евтини оферти за жилища има в провинцията. Така например в Бургас средните суми, които са склонни да отделят гражданите, са около 20 хил. евро, а във Варна и Добрич около 12-15 хил. евро. В Ямбол пък хората дават средно 10 хил. за имот, във Велико Търново -14 хил., а в Плевен - 6 хил.

Спад

Цените обаче продължават да се сриват надолу, въпреки че спадът е по-малък в сравнение с предишни години. Според статистиката понижението в цените в столицата е около 5% на годишна база. Някои сайтове за недвижими имоти например са направили в своите платформи възможности самите продавачи да обявяват спад в цената на имота. Понякога сривът в цената на ден може да стигне до 15-20%.

Все пак брокери виждат повече реализирани сделки в София през второто тримесечие на годината, а се наблюдава и съживяване на пазара по Южното Черноморие. Докато пазарът в София е движен изцяло от български купувачи, този по морето е почти 100% от руски купувачи, сочи статистика на имотната агенция. Продажбите в тези 2 региона съставляват 40% от общия обем продажби в страната.

Ако искате да получите на имейла си пълния анализ на BULGARIAN PROPERTIES за второто тримесечие на 2011 г., моля натиснете тук

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване