Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Фактори, понижаващи стойността на имота ви

2011-05-18   |  profit.bg, 16.05.2011

Ако обмисляте продажба на имота си в момента, трябва да обмислите някои фактори, които могат да намалят стойността или повишат стойността му, съветва изданието Investopedia.com. Ето на какво акцентира то:

1. Локация, локация, локация

В условията на богат избор и низходящ натиск върху цените на недвижимите имоти, локацията е едно от главните изисквания на купувачите. Разбира се вие вече сте направили избор на този компонент, притежавайки имот. Ако лъчът на метрото обаче, ви е заобиколил, а градския транспорт във вашия квартал не се слави с най-голямата редовност, то определено ще трябва до голяма степен да се огледате за средната цена във вашия квартал.

Жилището ви ще стане непродаваемо, ако се конкурира по обявена продажна цена с „по-добри" райони с по-добра локация.

Инфраструктурата е друга съществена част от локацията на вашия имот. Наличието или не на голям търговски център, или търговска верига, училища, детски градини и др., може да са други фактори, които да предопределят дали търсената от вас цена за продажба е достижима.

2. Липса на реновации

Когато продавате нещо, то трябва да има добър търговски вид. Липсата на скорошно освежаване на продавания от Вас апартамент, може да намали значително стойността му. Лоши ремонти също не са препоръчителни, защото биха имали обратен ефект. Ако сте решили да реновирате продаваното от вас жилище, определено не бива да пестите от материали или да търсите най-евтините решения. В такива случаи купувачите, не само че няма да са склонни да платят вложените от вас средства, но ще смятат, че ще трябва да вложат допълнителни средства, за подмяна на вече подменени от Вас части.

3. Прекалена креативност

Да боядисате къщата или апартамента си в розово отвън и отвътре, може да отблъсне потенциалните купувачи. Използването нестандартни решения, които не се приемат от масата купувачи, определено може да постигне обратния ефект - а именно, да намали стойността на продавания от вас имот.

4. Зле поддържани общи части

Първото нещо, което ще направи впечатление на потенциалния купувач, дошъл на оглед е екстериорът. Наличието драсканици по стените, зле поддържан асансьор са все неща, които могат да го отблъснат още преди да е прекрачил входа на продаваното от вас жилище. Постарайте се да направите каквото е възможно за приличен вид поне на общите части на вашия етаж.

5. Домашни любимци

Домашните любимци оставят трайни следи във всеки имот. Постарайте са да заличите тези следи и миризми преди да тръгнете да продавате имота. Имайте в предвид, че основна част от купувачите няма да погледнат с добро око на имот с трайни признаци за обитаване от домашни любимци.

6. Лош квартал

На някои квартали просто им се носи лоша слава и вие няма как да промените това или да убедите купувача, че домът ви ще е крепост срещу случващото се в квартала. Дори и вашите съседи с техните екзотични хрумвания и неправомерни действия по разширяване или ремонтиране на своите жилища могат да Ви направят лоша услуга и да намалят стойността на имота ви.

7. Лоши архитектурни хрумвания

Ако сте си купили жилище на първия етаж или с тераса с големината на жилищната площ на пазарна цена, то грешката си е ваша и едва ли ще успеете да промените изискването на купувача за дискаунт поради тези несъвършенства.

8. Продажби от банки, в следствие на неизплащани кредити

Друг фактор, на който не можете да повлияете, но има сериозно въздействие по отношение на цената на продавания от вас имот, е наличието на имоти за продажба в близост от банки. Това значително понижава средната цена на имотите в съответния квартал, фактор, с който искате или не искате трябва да се съобразявате.

Разгледайте нашите ТОП ОФЕРТИ

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване