Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

С приходите на фондовете за имоти расте и оптимизмът им

2012-02-08   |  Капитал Daily, бр.25, 06.02.12

С първо подобрение на резултатите от началото на кризата през 2011 г. и с очаквания за повече сделки през тази стартират годината фондовете за имоти, търгувани на Българската фондова борса. Отчетите на по-голяма част от т.нар. акционерни дружества със специална цел (АДСИЦ) показват увеличение на приходите, а при някои това е довело до по-висока печалба или поне свиване на загубата. Най-силно това се забелязва при фондовете, специализирани в инвестиции в земеделска земя, от които само два имат влошаване на резултатите – "Агроенерджи" и "Фонд за земеделска земя Мел инвест".

При "Агроенерджи" има намаление на печалбата, докато "Мел инвест" отчита увеличаване на загубата си. С изключение на "Булленд инвестмънт" обаче всички дружества за инвестиции в земеделска земя са увеличили приходите си през миналата година. Подобрение отчитат и част от останалите публично търгувани фондове, които оперират в други сектори - офиси, жилища, ваканционни имоти.

Земята – все по-скъп актив
Най-атрактивна през миналата година в иначе стагниращия сектор на недвижимите имоти определено беше земеделската земя. Изпълнителният директор на "Адванс терафонд" Радослав Манолов прогнозира това да продължи и през тази година, като очаква поскъпване както при по-дребните парцели, така и на големите пакети. Прогнозата му е за ръст от 60-70% в сравнение с цените от миналата година. По-голямо повишение ще има в Южна България, тъй като в северна високите нива вече са затвърдени, каза Манолов. "В Южна България пазарът показва всички характеристики на състоянието, което предхожда покачване на цените", коментира Манолов.

Той очерта и още един тип купувачи на земя, извън големите фондове за имоти и земеделски производители – това са инвеститори, които искат да вложат в такъв актив парите, спечелени от друг бизнес. През миналата година например вносителят на автомобили Peugeot "София Франс ауто" придоби пакет земеделски имоти от "Енемона" около Лом. В началото на тази година компанията увеличи портфейла си, като чрез дъщерното си дружество "Био фарминг" придоби дял в "Еларг фонд за земеделска земя". След очакваната ликвидация на фона през годината "София Франс ауто" ще придобие над 19 хил. дка във Враца и Монтана.

Цените на арендата обаче няма да достигат ръста на тези при покупко-продажби на земя, смята Манолов. Една от причините е ограничените субсидии, които много фермери в момента използват само за покриване на наема на обработваните площи

Надежди за раздвижване
Раздвижване и на друга част от пазара на имоти очакват представители на "Феърплей пропъртис" и "Интеркапитал пропърти дивелопмънт". Изпълнителният директор на "Феърплей" Маню Моравенов очаква нарастване в броя на сделките за покупка на жилища през втората половина на годината. Частично това ще се дължи на чужденци, които вече имат ваканционен имот и искат постоянно жителство в България, смята Моравенов. Това обаче ще е в големите градове на страната, обясни той. Моравенов не очаква спад в цените на ваканционните имоти, с изключение на тези в презастроени курорти и заложените за обезпечение на проблемни кредити.

Николай Майстер от "Интеркапитал" прогнозира раздвижване в сделките с ваканционни имоти и дори ръст при някои от тях. Той обаче направи уговорката, че това ще бъдат наистина добре построените, с изградена инфраструктура. Майстер очаква купувачи да продължат да бъдат основно руснаци и едва ли скоро ще има връщане на поляци и англичани заради по-скъпата им национална валута, която вдига цената на покупка в икономика, обвързана с еврото.

Маню Моравенов прогнозира и по-високи печалби от наеми за доста инвеститори в подобни площи, като отново раздвижването ще е през втората половина от годината. "В края на годината няма да липсват и инвеститори с реализирани печалби от продажби или управление на жилищни и ваканционни имоти. Друг е въпросът доколко те ще стигнат, за да покрият разходите им, и ще оправдаят очакванията за възвращаемост", посочи Моравенов.

Последни сделки
Миналата година имаше няколко по-големи сделки с продажби на градски имоти. "И Ар Джи капитал-1" например продаде търговските центрове "Орифлейм" и "Практикер" в София, а "И Ар Джи капитал-2" - бизнес центъра си във Варна, където се помещават "Практикер" и "Пикадили". На 16 и 17 февруари акционерите в двете дружества, основани от Българо-американския инвестиционен фонд, ще решават дали те да се ликвидират. При одобрение активите им ще се разпродадат, а парите от продажбата - разпределени между акционерите.

Същото предложение, но на 29 февруари, ще гласуват собствениците на "Еларг фонд за земеделска земя". Това е едно от дружествата за имоти, които показват подобряване за миналата година и от 2.8 млрд. лв. загуба за 2010 г. резултатът му е станал 45.6 млн. лв. печалба. Дружеството има 21.5 млн. лв. от продажби на инвестиционни имоти при 5.4 млн. лв. за 2010 г. Приходите от аренда и наеми са нараснали от 4.9 млн. лв. на 5.3 млн. лв.

"Фонд за недвижими имоти България", който продаде "Камбаните бизнес център" в софийския кв. "Младост" преди няколко месеца, отчита също силен скок на печалбата.

По закон дружествата със специална инвестиционна цел трябва да заделят поне 90% от печалбата си от дейността за дивидент, ако не е направена от преоценка на активи. Изчисленията показват, че само заявените до този момент пари за дивиденти за 2011 г. са над 30 млн. лв. - повече, отколкото са разпределени от всички фондове през предходната година. Много дружества тепърва ще обявяват дали и колко ще разпределят, след като публикуват одитираните си годишни отчети.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване