Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Гаражите няма да се ползват за магазини и няма да се продават

2012-02-03   |  Dir.bg, 01.02.12

Гаражите и паркоместата в жилищните сгради няма да могат да се ползват за друго освен за паркиране. Основен ремонт на жилище ще е възможен, ако блокът има технически паспорт. Това предвиждат одобрените от кабинета промени в закона за устройството на територията. Вече няма да може да се променя и предназначението на зелените площи.

Текстовете забраняват занапред да се правят промени в предназначението на подземни и надземни паркинги и гаражи, които сега често се превръщат в магазини, салони за услуги и даже офиси, пише "Сега". Те ще могат да се преустройват в търговски обекти, само ако могат да се осигурят необходимите места за паркиране в съответните имоти.

Мотивите за забраната са да не се създават предпоставки за влошаване на организацията на паркирането и движението, най-вече в големите градове. Забранява се и преотреждането на жилище в офис, ако не могат да се осигурят нужните за работата му места за паркиране.

Гаражите и паркоместата, които са част от основните обекти в сградата, не могат също така да се продават или преотдават, гласи проектът. Така собственик няма да може да продаде гараж, ако му е единствен. Ако към един блок има повече гаражи, те вече ще могат да се продават и дават под наем, но само ако останалите собственици в кооперацията не проявяват интерес към тях.

Основен ремонт и преустройство на жилище вече ще са възможни единствено, ако сградата има технически паспорт. Реално такива имат само постройки след 2005 г. За по-старите домсъветът е длъжен да извади паспорт на сградата.

Общините ще поемат част от функциите на строителния надзор. Така няма да си прехвърлят отговорността, коментира строителният министър Лиляна Павлова, цитирана от БНР. Кметовете ще следят за масовите строежи като къщи, по-ниски блокове и други постройки, а дирекцията за национален строителен контрол ще наблюдава големите обекти.

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване