Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Голф игрища по Черноморието ще поставят България на голф картата

2008-07-14   |  От Теодор Троев и Керън Хоуп, www.ft.com, 8 юли 2008

Лъскави нови колички за голф се движат около деветте дупки на вече откритото голф игрище „Black Sea Rama”, което се състои от тучни зелени площи между две дупки, водни площи, оградени с тръстика и неповторима гледка към морето.

Играчите са най-вече емигранти, които са шофирали от Букурещ или София за да тестват първото от трите нови игрища за голф, които имат амбицията да превърнат района в първата голф дестинация в България.

Голф игрището е проектирано от Гари Плейър – това е неговият първи завършен проект в Източна Европа, заедно с разположеното наблизо игрище „Thracian Cliffs”. Третото голф игрище – „Lighthouse Golf and Spa”, е проектирано от Иън Уснам. Трите проекта са разположени близо едно до друго по свереното Черноморие, близо до курорти като Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Албена.

”Опитахме се да се съобразим с природата колкото се може повече и да строим с малка плътност около игрището,” казва Кънчо Стойчев, административен директор на „Black Sea Rama”. Вилите около игрището се продават на цени от €2,300 до €3,200 квадратния метър, в зависимост от локацията.

”Имаме инвеститори от Великобритания, Русия, Германия, Румъния и дори от Дубай, но сме изненадани, че до този момент половината от купувачите са българи”, казва Кънчо Стойчев.

В България вече има 4 голф игрища. Други 6 се строят, а 20 са във фаза на проектиране. Освен северното Черноморие има още 3 района, където е планирано построяването на поне 3 игрища и които ще се превърнат в голф дестинации. Единият район е близо до София, където вече съществуват две голф игрища и още 2 са планирани. Другият район е Разлог, близо до Банско. Третият е по южното Черноморие, близо до Поморие и Приморско.

Красимир Гергов, президент на Българската Голф Асоциация, е убеден, че България ще се превърне в луксозна голф дестинация. Той казва, че някои от игрищата, разположени на Черно море, ще покрият стандартите на Професионалната Голф Асоциация за провеждане на международни шампионати.

”България с нейната разнообразна природа има потенциала да се превърне в изключително луксозна голф дестинация”, казва той. „За разлика от Средиземноморието, времето тук през юли и август не е прекалено топло за да се играе през деня”.

България има да извърви още дълъг път докато настигне дестинации като Чехия, в която се намират около половината от 140-те голф игрища и където ходят над 76 процента от играчите на голф в Източна Европа, според изследване, направено от KPMG.

Клаудио Стърм, изпълнителен директор на хотел „Хелиос Спа” на Златни пясъци и съветник на местни голф предприемачи, предупреждава, че България трябва да се научи да се конкурира с вече утвърдени голф дестинации. „Това е въпрос на предлагане на пакети от услуги, които да са конкурентни на всеки един от ключовите пазари – Великобритания, Германия или Скандинавските страни”.

Според Михаил Чобанов – изпълнителен директор на базираната в София фирма за недвижими имоти „Бългериан Пропертис”, голф комплексите предлагат добър потенциал за купувачите на втори дом, но само „ако всички планирани проекти са завършени в съответствие с високите стандарти, които рекламират”.

Местните водни ресурси са в изобилие, което изключва съперничество между предприемачите на голф игрищата и фермерите, така че жителите по северното Черноморие с радост посрещат играчите на голф.

Цонко Цонев, кметът на Каварна – малък град близо до игрището „Thracian Cliffs”, казва: „Играчите на голф обикновено са по-заможни и аз очаквам те да посещават и други атракции, така че за нашия регион ще има голяма полза”.

Цонко Цонев вече направи от Каварна известно място като организира ежегодни летни рок концерти, на които свирят известни групи като Deep Purple, Uriah Heep и Manowar. Той казва, че това лято ще заведе Алис Купър да играе голф на „Black Sea Rama”.

”Нашата община вече подобри инфраструктурата си, включително със система за отходните води, така че ние можем да посрещнем нуждите на бързо развиващата се туристическа индустрия”.

Според Георги Чуклев, изпълнителен директор на „Lighthouse”, тримата предприемачи подготвят пакети за играчите на голф да играят и на трите игрища в рамките на едно посещение.
”Ние имаме нужда едни от други за да се превърнем във водеща луксозна голф дестинация”, казва той.

”Lighthouse” включва сектор с гора, който съчетава шотландски дизайн на озеленяване с гледки към Черно море. „Thracian Cliffs” е най-трудното игрище, построено e на няколко нива на стръмна скала с гледки към морето.

Йозеф Халбхер, изпълнителният директор на „Signature Projects” – предприемачът на „Thracian Cliffs”, казва, че общата инвестиция, включително и строителството на вилите, луксозните хотели, СПА комплекса и пристанището ще достигне 300 милиона евро.

Юри Павлов, мениджър на „Bord” – строителна и инвестиционна компания, специализираща в жилищни и спа комплекси, казва, че голфът може да спомогне за раздвижването на забавящия се пазар на недвижими имоти в България.

”Ако Черноморието се превърне в известна голф дестинация, инвестицията в недвижим имот там ще бъде по-ниско рискова. Повече купувачи ще ползват втория си дом, а няма да го купуват със спекулативна цел”, казва той.


Разгледайте нашите предложения близо до голф игрище
  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване