Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите остават в „безтегловност”

2012-01-04   |  Труд, 04.01.12, с.20+21, със съкращения

Сравнително малко сделки на имотния пазар - на нивото на изминалата година, евентуален бавен, но непрекъснат спад на цените и търсене на по-евтини жилища. Това са очакванията на брокерите на недвижими имоти и за тази година.

Категорични прогнози е трудно да се направят, казва Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис. Това според нея се дължи на огромната несигурност за справянето с дълговата криза и бъдещето на Европа. По всичко личи, че 2012 г. няма да бъде лека и икономиките, и пазарите ще бъдат изправени пред редица изпитания.

По данни на компанията в последните месеци имотният пазар запазва сравнително стабилни обеми на сключени сделки, сравними със същите периоди на 2010 г. Измененията на цените са минимални. Това означава, че пазарът се е установил на своеобразни „кризисни нива", които засега са устойчиви.

Не е изключено през 2012 г. цените на имотите да продължават да бъдат в „безтегловност” - поради свито търсене и негативни икономически очаквания да продължи техният бавен, но непрекъснат спад казва Полина Стойкова. От друга страна, пазарът вече е установил някакви равновесни за настоящата ситуация нива в отделните ценови сегменти, на които се реализират сделки, и тези нива могат да запазят относителна стабилност. Очаква се обаче допълнително сближаване на офертните цени и цените, на които реално се реализират сделки, тъй като между тях все още има сериозни разминавания.

Ако започнат да се разрешават проблемите с дълговата криза, макар и с цената на забавено икономическо възстановяване, и ако липсват големи сътресения и промени, обемите от сделки през 2012 ще се запазят на „кризисните си нива" от 2010 г., прогнозират от Бългериан Пропертис. Купувачите ще продължават да търсят, както през 2011 г., основно евтини и изгодни имоти. А най-активните купувачи ще продължават да бъдат българи и руснаци съответно в жилищния и ваканционния сегмент.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване