Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Инвестициите - спад наполовина за 2009 г.

2009-11-03   |  Дарина Черкезова, Пари, бр. 208, 03.11.09

Чуждестранните инвестиции в България за цялата 2009 г. ще се свият с 50% в сравнение с 2008 г., когато размерът им достигна 6.5 млрд. EUR. Това показват и прогнозите на анализатори, и трендът в данните на БНБ за полугодието.
За периода януари - август 2009 г. преките инвестиции достигат едва 1.95 млрд. EUR, или 5.8% от БВП на страната, показват предварителните данни на централната банка. Това е с 2.28 млрд. EUR по-малко в сравнение със същия период на 2008 г.

Прогноза

До края на годината не се очакват значителни инвестиции, които да променят коренно ситуацията. Ако продължат сегашните темпове на спад, за цялата 2009 г. можем да очакваме около 3 млрд. EUR преки чуждестранни инвестиции, прогнозира за в. Пари Георги Ганев, председател на Българската макроикономическа асоциация.

Първата прогноза за 50% спад на инвестициите бе направена още през пролетта от самия изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев. Сега той бе малко по-голям оптимист. Надявам се, че до края на годината ще достигнем 3.5-4 млрд. EUR, но без съмнение ще имаме сериозен спад, каза той за в. Пари.

Същите цифри спомена и в коментара си за в. Пари Георги Прохаски, шеф на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Според него обаче спадът през тази година няма да е толкова драстичен на фона на това, което предстои. Най-ниското ниво на чуждестранни инвестиции ще е през следващата година, защото ще завършат определени проекти, а нови няма да стартират или ако стартират, реално няма да влязат пари по тях, смята Прохаски.

Догодина

Спадът на чуждестранните инвестиции ще продължи и догодина, прогнозира за в. Пари и председателят на БСК Божидар Данев. По думите му тогава у нас ще влязат около 3.3 млрд. лв., или наполовина от заложените в бюджет 2010 3.3 млрд. EUR. В момента чуждестранните инвестиции, които се вливат в България, са за довършване на вече започнати проекти, каза Данев. Съмнявам се, че тази активност ще продължи и през следващата година, и затова смятам, че очакванията на финансовия министър за 2010 г. са твърде оптимистични, заяви председателят на БСК.

Сертификати

Общо 13 сертификата за първокласни инвестиции е издала Българската агенция за инвестиции през тази година. Очаквам до края на годината броят им да достигне 20, заяви Стоян Сталев. За сравнение през миналата година сертифицираните инвеститори са били 12, като от тях един е със сертификат 2-ри клас, а през 2007 г. - 63, от които два са със сертификат 2-ри клас и два със сертификат 3-ти клас.

Прави впечатление, че повече от половината от сертифицираните инвестииции към момента през тази година са свързани с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Има пет проекта за вятърни паркове, три за фотоволтаици и един за зелена енергия. Инвестициите във ВЕИ са изключително атрактивни, тъй като енергията, произведена от тях, е субсидирана, казва Сталев.

Най-голям обаче продължава да е обемът на инвестициите, свързани с финансово посредничество и недвижими имоти, макар и като цяло размерът им да се е свил. Не мога да кажа, че в сферата на недвижимите имоти интересът е изцяло намалял заради кризата, казва председателят на БАИ. И сега има проекти, особено такива, свързани с туризъм или спорт, които надхвърлят неколкостотин милиона евро, допълва той. Според него може да се говори и за инвестиционна инерция, тъй като има започнати проекти, които трябва да се довършат. Като цяло обаче спадът в областта на строителството и недвижимите имоти ще продължи и през следващата година, смята Георги Прохаски от ЦИР.

Държави

Най-много инвестиции у нас за първите седем месеца са дошли от компании, регистрирани в Холандия. В Топ 5 на вложенията по географска структура влиза и друга офшорна държава - Люксембург. Това показва, че инвестициите от офшорни компании са се засилили, казва Сталев. Според него втората позиция на Румъния може би показва, че у нас инвестират не само румънски компании, но и чуждестранни, които имат представителство в северната ни съседка, а правят вторични инвестиции в България.

Благоприятният режим за регистрация на фирмите в Холандия и Люксембург е причина много компании да инвестират оттам в България, коментира Георги Ганев. Според него увеличеният размер на инвестициите от Румъния е новост, но не е и изненада, тъй като е нормално да има интеграция в сферата на инвестициите между съседни държави.

Мерки

Насърчаване на инвестиционната активност

За насърчаване на инвестиционната активност правителството в своята управленска програма до 2013 г. е включило следните мерки: увеличаване броя на съществуващите класове инвеститори, като част от тях да бъдат подпомагани и администрирани от държавата, а останалите - от общините по-ниски прагове на инвестициите за получаване на съответните класове увеличаване на правомощията и функциите на Българската агенция за инвестиции за скъсяване на сроковете за обслужване на инвеститорите увеличаване на законовите правомощия на общините по отношение определяне на приоритетни за регионите проекти и изграждане на необходимата инфраструктура за тях прилагане на финансови инструменти за насърчаване на иновативната активност на българските микро-, малки и средни предприятия, както и на стартиращи фирми, създадени от студенти и млади предприемачи създаване и поддържане на база данни в общините за икономическия потенциал, недвижимата собственост, изградените индустриални зони, големите инвестиционни проекти.

Обединяването на тази база данни с националната интернет информационна система в БАИ развитие на фондове за рисково капиталово инвестиране и гаранционни фондове за финансиране привличане на инвестиции чрез приключване на процесите по приватизация: в това число приватизация на Булгартабак холдинг, ВМЗ ЕАД и раздържавяване на миноритарното държавно участие.

Ретроспекция

Топдържави и сектори

Австрия оглавява Tоп 10 на инвеститорите в България за периода 1996-2008 г. Вложенията оттам възлизат на 5.36 млрд. EUR, а делът им на общия фон е 16%.
На второ място е Холандия с 4.07 млрд. EUR инвестиции и дял от 12%.
Гърция е трета с 2.99 млрд. EUR вложения у нас, или 9% от общия размер на чуждестранните инвестиции.

По сектори начело на класацията са вложенията в недвижими имоти - 7.4 млрд. EUR и дял от 22%. На второ място са финансовите услуги с 6.5 млрд. EUR, или 19%.

Инвестициите в производството са на трето място с дял от 18% и стойност от 6 млрд. EUR

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване