Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Краят на промоциите оскъпи ипотеките в евро

2011-03-31   |  Павлина Хаджигенчева, Дневник, 29.03.11, с.VII

След четири поредни месеца на спад лихвите по жилищните кредити в евро отново са се покачили през февруари. Това показват данните на Българска народна банка (БНБ). Повишение има и в годишния процент на разходите (ГПР), който освен лихвата включва и всички такси и комисиони, начислявани по заема. В същото време евровите кредити за бизнеса поевтиняват, а процентите по депозитите също продължават да падат.

Средно 8.13% е била ефективната годишна лихва по жилищните кредити в евро през февруари. Месеците преди това нивата бяха дори и под 8%, което не се беше случвало от две години и половина. ГПР по тези заеми в евро също се покачва от 8.65% през януари до 8.91%. За увеличението на лихвите и таксите през миналия месец принос има и изтичането на някои промоции по жилищни заеми.

Обичайно има кратка почивка преди пролетните кампании, което може да даде ефект в средното ниво на лихвите на пазара. В левове измененията са малко по-колебливи – лихвеният процент пада до 8.32%, след като през първия месец на 2011 г. се покачи, а в края на 2010 г. отново беше по-нисък. На този етап банките стартираха пролетните си промоционални кампании и основните оферти пак са по жилищни кредити, но вече се появяват и разнообразни предложения по потребителски заеми, кредитни карти и заеми за бизнеса - основно за малки и средни предприятия.

След като 2011 г. започна с намаляващи лихви по заемите за бизнеса, сега има повишение при тези в лева и ново понижение при евровите. Така нивата им достигат съответно 7.69% и 8.33%. Спрямо година по-рано лихвата е по-ниска и в двете валути. Въпреки покачването в лева процентът остава по-нисък от нивата от 2007 г. насам. Банкери коментират, че от края на 2010 г. институциите отново се опитват да привлекат качествени бизнес клиенти, като са склонни на отстъпки в лихвите.

Все пак обаче бавният спад на лихвите по депозити (с които е обвързана и цената на ресурса за кредитиране) задържа и същественото намаление на лихвите по кредитите. Освен това самите банки поддържат консервативно поведение без правене на излишни резки ходове в трудно предвидима икономическа среда, при която прогнозата на движението на лихвите е трудна.

С изключение на депозитите за бизнеса в евро всички лихви по влоговете продължават да вървят надолу, макар и с малко. Според анализаторите на "Моите пари" "може би в момента банките искат да си осигурят достатъчно евтин ресурс, за да могат след време да предложат по-изгодни заеми".

Последните месечни темпове на намаление все пак са далеч под нивата от есента на 2009 г., когато лихвите се върнаха на нивата отпреди депозитната война. Така и през февруари се потвърждават прогнозите, че за първото тримесечие на тази година лихвите по срочните депозити ще останат без съществена промяна.

Прочетете още за покупката на недвижим имот с ипотечен кредит

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване