Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Испански предприемачи се трупат в България

2007-06-19   |  в-к "Строителство градът", 18 юни 2007

Испанските компании за недвижими имоти продължават да се трупат на българския пазар, мотивирани от приликите с иберийския отпреди години и възможностите за бъдещ растеж. Към имената на "Риофиса" (Riofisa), "Фадеса" (Fadesa), "Групо Урбас" (Grupo Urbas), "Фери груп" (Ferry Group) и много други миналата седмица се присъедини още един предприемач - "Групо метро 2000" (Grupo Metro 2000), който планира инвестиции от 70 млн. евро в България.

Компанията предвижда да вложи около 20 млн. евро в покупки на земя до края на 2008 г. и още 50 млн. в изграждането на жилищни и офис сгради, е съобщил един от управителите й - Хулиан Диас-Сантос, в интервю за информационната агенция SeeNews.
Притиснати между намаляващия растеж на цените на жилищата и огромното предлагане в собствената им страна, много испански фирми търсят възможности за растеж навън. Те инвестират в традиционно близките им Латинска Америка и Африка, но все повече и в Централна и Източна Европа.

"Българският пазар доста прилича на испанския, както беше преди 20 години", казва Диас-Сантос в интервюто.

Строителството и недвижимите имоти, пряко свързани с туристическата индустрия, дълги години са били едни от най-важните сектори и двигатели на растежа за испанската икономика. Но голямото предлагане на жилища и забавянето в ръста на цените в последните две години, което се очаква да продължи и занапред, принуждават компаниите да разпределят дейностите си и да се консолидират.

От 1997 г. насам цените на жилищата са се вдигнали с невероятните 170%. Междувременно испанците строят по 620 хиляди жилища годишно, което е четири пъти повече от Великобритания при 20 млн. жители по-малко.

Междувременно след години на ниски или никакви инвестиции българският жилищен фонд се нуждае от обновяване. Търсенето е стимулирано допълнително от заемите, които банките отпускат, и вътрешната миграция към големите градове.

"България се нуждае от нови жилищни сгради, защото както младите хора, така и емигрантите, които се връщат в страната, искат да купуват нови жилища… Вярваме, че това е пазарен сегмент, който може да бъде много интересен в бъдеще", коментира Томас Латорре, другият управител на Grupo Metro 2000.

Неговата компания, която развива дейността си основно в областта Каталуния в североизточната част на Иберийския полуостров, ще следва испанския модел в разпределението на проектите си - 80% от тях ще са жилищни, а останалите - с бизнес предназначение. Хулиан Диас-Сантос уточнява още: "Идеята ни е да започнем с жилищни сгради и след като веднъж сме покрили тази сфера от бизнеса, да стартираме индустриални проекти като втора фаза от инвестициите ни."

"Също планираме да строим офиси в топ районите на София. Можем да развиваме индустриални и търговски сгради", добавя той.

Компанията вече е изхарчила 10 млн. евро, с които е купила 100 хил. кв.м земя в столицата и планира да придобие още толкова. "Възможно е да решим да инвестираме същата, по-малка или по-голяма сума между 2008 и 2013 г. в зависимост от развитието на българския пазар на недвижими имоти", казва още той.

Имотите в България в последната година и половина са основен източник на преки чуждестранни инвестиции. В годината до края на първото тримесечие на 2007 те са били 1.27 млрд. евро по данни на Българската народна банка, или 30% от всички преки чужди инвестиции. За същия период постъпленията от продажби на недвижима собственост на чуждестранни лица са били 1.25 млрд. евро, основно влезли под формата на покупки на парцели и жилища. Покачващите се цени както на земята и жилищата, така и на инвестиционните имоти - отдадени под наем бизнес сгради, откриват широки възможности пред предприемачите.

Испанската група "Детеа" (Grupo Detea) например от няколко години придобива поземлени имоти в страната с целта да развива търговски и логистични центрове. Също от дълго време на българския пазар е Ferry Group, която подготвя изграждането на голф игрище, апартаменти, къщи и хотели с около 400 хил. кв.м разгъната застроена площ между село Кътина и град Нови Искър. Наскоро друг испанска предприемач - Riofisa, получи сертификат за инвеститор от първи клас за проекта си за изграждането на шопинг мол с 85 хиляди квадратни метра наемна площ, офис и хотелска кула зад централните жп и автогара.

"Започнахме нашето разширяване в България. Смятаме, че това е страна, която има голям потенциал, и затова заложихме на нея", каза заместник-управителят на компанията Карлос Пилар. Той изчисли, че инвестицията в този проект ще е 250 млн. евро. Неговата компания възнамерява на по-късен етап да строи и жилища в района.
"Смятаме да изградим такива проекти и на други места в България… Възнамеряваме да обхванем големите градове - София, Варна, Бургас и Пловдив", каза още Пилар.
Към момента Riofisa официално е обявила планове за други инвестиции на стойност над 285 млн. евро в комплекси със смесено предназначение в София и в Пловдив. Те ще включват търговски центрове, офиси, хотели и жилища.

За Riofisa България също е основен международен пазар. Компанията отскоро започна разрастването си извън родината си с проекти и в съседната Румъния, където строи търговски центрове с местен бизнесмен.

Скоро се очаква да приключи процесът по поглъщането й от друга испанска компания за недвижими имоти - "Инмобилиариа колониал" (Inmobiliaria Colonial). Това е част от процеса на консолидация на сектора в страната, в който обект на придобиване стана и самата "Колониал".

Също зад централната гара на София голям проект има и друга иберийска фирма. "Урбас Гуадаермоса" (Urbas Guadahermosa S.A.) съобщи неотдавна, че е придобила парцел от 120 декара с разрешение за проектиране на 420 хил. кв.м разгъната застроена площ.

Реализирането на тези проекти би означавало испанските инвестиции в България да отскочат в следващите няколко години, след като до 2005 са били по по-малко от 10 млн. евро на година. Тогава са достигнали 43.2 млн. евро, а през следващата се утрояват до 129.3 млн. Само в първото тримесечие на тази година испански компании са инвестирали 42 милиона евро, почти колкото за цялата 2005, което поставя страната на 7-о място по размер на преките инвестиции в България. Но нищо чудно проектите в недвижимите имоти да променят това съотношение така, както покупките на жилища от британци и ирландци изтласкаха двете страни на първо и пето място по внесени у нас капитали.

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване