Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Качествените ски имоти в България са на невероятно изгодни цени

2009-10-01   |  Анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

През последните няколко месеца на пазара на ваканционни имоти в големите планински курорти в България се наблюдава известно раздвижване и повишен интерес от страна на купувачите. Най-голям интерес и най-много реализирани сделки има с ваканционни имоти в Банско. Основната причина за това е намалението на цените на този тип имоти, които първи пострадаха от кризата, като при някои имоти намалението в цените достига до над 50 процента, а ценовите нива се върнаха на нива от 2005 г. Този тип имоти вече са достъпни за доста по-широк кръг от купувачи – не само чужденци, но и българи. Друга причина е наближаването на зимния сезон, което неминуемо увеличава интереса към планинските курорти и ваканционните имоти.

Статистиката на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС отчита, че запитванията са предимно за ски апартаменти с намалени цени, като сайтът на компанията предлага специална секция с такива оферти, към които има голям интерес:

НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Банско предлага голямо разнообразие от вече завършени имоти, които в момента се предлагат на много изгодни цени. Пример за намаление в цените е една от топ офертите на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС – луксозният комплекс Белведере Холидей Клуб в Банско. През последните няколко месеца цената на имот в комплекса е намаляла с над 37 процента, като сега там може да се купи апартамент за около 35 000 евро, при цена за квадратен метър от 699 Евро.

Другият топ обект маркетиран успешно от компанията е Belmont Bansko, който е завършен и работи от 2008 година. През летните месеци БЪЛГАРИАН ПРОПЕРТИС успяха да продадат и последните 10 непродадени имота при средна продажна цена от около 650 Евро/м2.

Заслужава да се споемене и един друг пример за успешни продажби реализирани от компанията в единствения по рода си ваканционен комплекс „Реденка”, недалеч от Разлог. Комплексът е завършен в края на 2007 година и е превърнат в един от хитовете на планинския туризъм в района на Разлог и Банско. Чрез отличната организация по управление и отдаване под наем от ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ БГ ООД, „Реденка” отчита втори успешен сезон с туристи почивали в апартамент или вила през лятото. Във въпросния комплекс БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС преди няколко години продадоха на зелено всички апартаменти и планински вили на англичани и ирландци. Заради кризата в тези две страни, сега купувачите връщат на пазара купените от тях имоти при изключително изгодни цени. Компанията е реализирала 3 планински вили през това лято и няколко апартамента от този комплекс.

Причините за раздвижилите се продажби в Банско това лято трябва да се търсят не само в драстичното падане на цените. Значими фактори са доброто качество на строителството и много екстри в тези комплекси, включително и външни басейни, които на практика правят сезона в планината целогодишен. Важно за продажбите е и успешното управление и поддръжка на комплексите, както и услугите по отдаване под наем на туристи, осигурени от дъщерната компания Пропърти Мениджмънт БГ ООД. От там пък отчитат над 90% събираемост на годишните такси за поддръжка и управление, които всеки собственик следва да заплаща задължително.

Комбинацията от всички тези характеристики се среща много рядко сред българските ваканционни комплекси и това е основна причина за застояването на непродадени имоти в тях. Купувачите днес са внимателни и действат рационално, отчитайки всички негативни и позитивни страни на имотът, към който са се насочили.

В Банско цените са най-изгодни

През последната година цените в трите най-големи зимни курорта в България – Банско, Пампорово и Боровец намаляваха с различни темпове. В Банско се отчита най-голямо намаление, тъй като там строителството на нови комплекси бе най-динамично и конкуренцията е по-голяма. В Пампорово и Боровец цените също намаляха от началото на кризата, но не с такива темпове, както в Банско. При тях намалението е средно с 10-20% и ваканционните имоти поддържат по-високи ценови нива, което от своя страна ги прави значително по-малко атрактивни от имотите в Банско. Освен това, Банско е и най-добрият и най-модерният ски курорт в България.

Ще падат ли още цените на имотите в ски курортите?

Въпросът, който клиентите на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС най-често задават, е дали се очаква цените на ваканционните имоти да падат още. Като цяло, цените няма да продължат да намаляват с това темпо и ако все пак паднат още, то разликата с настоящите цени ще е минимална, а изборът на качествени имоти би могъл да бъде доста по-ограничен от този в момента. Само имотите, чиито цени са далеч над реалните на пазара са тези, които могат да претърпят значителна промяна. Т.е. ако се интересувате от покупка на имот в ски курорт в България, сега е моментът да започнете активно да разглеждате оферти.

Наемите на ваканционни апартаменти в ски курортите

По данни на резервационната система www.ApartmentsBulgaria.com, която е запазена марка на Пропърти Мениджмънт БГ ООД – фирма за управление имоти, която управлява верига от ваканционни хотели и апартаментни комплекси в цялата страна, има промяна в активността на наемния пазар в Банско. Тя се изразява в две направления. Първото е, че заетостта на луксозните ваканционни комплекси в Банско, които предлагат множество екстри и възможности за почивка и забавление, за неактивния сезон на 2009 е значително по-голяма от тази през 2008 г. Основно наематели са български клиенти. Втората промяна е по отношение на профила на наемателите за зимния сезон – докато през зима 2008/2009 това са били клиенти от най-разнородни националности, то за 2009/2010 очакваните туристи наематели са предимно рускоговорящи. Относно ценовите нива – има спад, който е различен за комплексите според тяхната категория и екстрите, които предлагат. Увеличение на наемните нива обаче не се очаква - голямата конкуренция в предлагането няма да позволи това да се случи скоро.

Къде и какви са в България най-търсените имоти в сегмента?

Най-търсените ски имоти са апартаментите в Банско. Апартаменти - поради по-ниските им цени и възможността да бъдат по-лесно управлявани и отдавани под наем за допълнителен доход. Банско, защото пазарът на ски имоти там предлага най-голямо разнообразие и най-добри цени. В момента в Банско могат да се намерят апартаменти на цени от 300 евро/кв.м. до 1200 евро/кв.м. Данните на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС сочат, че най-търсени са имоти с цени от 450 до 600 евро/кв.м. и в по-луксозните комплекси на цени от 700 до 900 евро/кв.м.

От тези данни следва да се направи извода, че Банско си остава търсена дестинация за купуване на имоти, поради отличните условия за спорт и отдих целогодишно. Множество от негативни явления като презастрояването, лошата инфраструктура и липста на добро планиране оказаха пагубно влияние върху имиджа на ски курорта. Реалните факти обаче показват, че към Банско има немалък интерес и името на курорта би могло да бъде изчистено с усърдна работа и добри цени.

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване