Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кризата дава възможности

2009-04-21   |  Капитал, бр.15, 18.04.09, с.III

По правило всяка криза предполага възникването на възможности, които се появяват веднъж на поколение. Тази едва ли ще е изключение.

Спадът на цените направи по-достъпни за хората с налични средства инвестициите в определени сегменти от пазара, от които могат да спечелят, ако инвестират умно. Ето някои от тях:

• Жилища в големите градове. В момента има огромно строителство, а спадът в броя на сделките миналата година (според някои брокери до 20-30%) означава, че се събира огромно предлагане.
Предприемачите стават все по-склонни да предлагат повече стойност за същите пари, за да стимулират клиентите.

• Ваканционни имоти. Пазарът продължава да страда заради слабото търсене. Чужденци, които нямат средства да завършат сделките, а са капарирали имоти, може да са склонни да продават на изключително ниски стойности. Трябва обаче да се внимава с презастроени райони и проекти, които не предлагат допълнително обслужване. Приходите от наем са несигурни.

• Дружества със специална инвестиционна цел. Цените на акциите им на фондовата борса се сринаха на базата на очаквания за спад в цените на имотите и масирани разпродажби от институционални инвеститори по чисто технически изисквания. Пенсионните фондове например имат ограничения за дела от парите си, които могат да държат в имотни акции. Цените на останалите книжа в портфейлите им намаляха по-бързо и така имотните стигнаха регулаторните прагове, принуждавайки ги да разпродават дори под номиналните стойности. Индексът BGREIT за акциите на тези дружества е на по-малко от половината от стойността си спрямо година по-рано.
Някои акции се котират на цени в пъти по-ниски от нетната стойност на активите им. Дружествата със специална инвестиционна цел трябва да разпределят поне 90% от печалбата си като дивидент всяка година.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване