Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кризата удари сделките на зелено

2008-10-28   |  Пари, 28.10.2008 г., Радостина Маркова

Истинска игра на нерви между купувачи и продавачи наблюдават брокерите на имоти в София през последните месеци. Залогът е ще удържат ли строителните предприемачи исканите цени, или ще отстъпят, притиснати от срокове и текущи плащания към банките. По всичко личи, че пазарът работи в полза на купувачите. А те все още изчакват.

Натиск

Според брокерите на имоти в най-критична ситуация са жилищата в начален етап на строеж и панелните апартаменти. Това сочи и статистиката на сайта topimoti.bg, който поддържа рубрика за падащи цени. През последните седмици в нея се появиха сгради с пусков срок през следващите 1-2 години, в които десетки апартаменти се предлагат на по-ниски нива. Заради затегнатото банково финансиране зачестяват и отстъпките за панелни жилища.
Най-притиснати да свалят цените са предприемачите, които се нуждаят от определени месечни приходи, за да върви строителството. Продажбите на зелено са слаби, а на рефинансиране от банките трудно може да разчитат, обобщи управляващият директор на Бългериан Пропертис Михаил Чобанов. Подобни са наблюденията на Радослав Босилков, мениджър на Source Residential Properties. Хората определено избягват да купуват на зелено и това обърква сметките на много строители, смята той. Обратното - предприемачите, които вече са на финалния етап на строителство, най-често вече са продали повечето апартаменти в сградата и са излезли на печалба. Ако проектът е качествен, дори и да са останали свободни апартаменти, може да се изчака с продажбата им, обясни той.

Риск

Брокерите не са единодушни кои са по-застрашени от кризата и спада на продажбите - големите компании, които реализират проекти със стотици жилища, или малките, които нямат финансов гръб. Според Радослав Босилков много купувачи вече започват да се притесняват дали строителят ще успее да завърши сградата. По тази причина са склонни да купуват жилища в строеж само от големи и утвърдени имена, които смятат за финансово стабилни. От Бългериан Пропертис цитират и случаи, в които клиентите настояват строителят да представи счетоводни баланси, извлечения от сметки и дори банкови гаранции. Сделката за жилище вече граничи с финансово разузнаване, коментира Михаил Чобанов. Според управителя на Линднер България Росен Плевнелиев рисковете са свързани не толкова с размера на строителната компания, а по-скоро с нейното реноме, отношения с банките и кредитна история. В най-лоша ситуация изпаднаха предприемачите, които са купували терени с банкови заеми. Тези случаи не са редки, тъй като при по-либералния режим банките финансираха дори земя, каза Плевнелиев. Сега обаче условията са други и много от тези компании не могат да намерят финансиране, за да започнат строителство.

На пазара

Резултатът от намаляващите продажби на жилища е, че големи инвеститори, като фонда Black Sea Property, замразиха проектите си в столицата. Пазарът е залят и от оферти за продажба на парцели с готови проекти за нови сгради. Причината е, че печалбите от последните години се влагаха главно в земя и бъдещо строителство. Така много компании се оказаха затрупани с висящи проекти, но без никакви средства за реализацията им. По време на криза е така - фокусираш се върху най-важните си обекти и гледаш да изчистиш останалите, обобщи Росен Плевнелиев. Според колегите му обаче засега и този пазар не върви, тъй като продавачите искат
нереално високи цени. Нерядко се стига до оферти по 250-300 EUR на кв. метър от потенциалната разгъната застроена площ, което в повечето случаи е двойно над разходите за земя и проектиране.

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване