Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Лятна афера със изкуствата в град Пловдив

2007-06-05   |  София Еко, 4 май 2007

Един мъдър съвет за почитателите на класическата музика: планирайте повече дни престой в Пловдив през юни. С Международния фестивал на оперното изкуство, Международния фестивал на камерната музика и Фестивала на старите градски песни, животът не би могъл да бъде по-благосклонен към ценителите меломани. А за тези, които са поне малко любопитни, доста събития в Пловдив (като допълнение на обичайно оживената културна сцена) ще направят посещението ви в града незабравимо.
Плакати по цялата Главна (ул. Княз Александър I) предоставят изобилна информация за летните събития в града. Дори и да имате проблеми с ориентацията, е достатъчно само да стигнете до Централна поща и веднага ще забележите Туристическия информационен център на община Пловдив. Отзивчивите му служители ще ви упътят до всяко място, до където желаете да стигнете по време на престоя ви. Ако имате късмет, Франц Кадири, главен експерт в Центъра ще бъде на смяна, за да сподели с любопитните посетители прозренията си на човек, израснал в този град.

Културни бележки

Стартът на летните фестивали е в Етнографския Музей в Стария град с 43-тия Международен фестивала на камерната музика (10-20 юни). С финансовата помощ на Националния център за музика и танц, Община Пловдив и министъра на културата, фестивалът с гордост е обявен за „най-стария и единствен по рода си”. Жури и изпълнителите на фестивала пристигат от много страни, а участници в предишни издания на феста са били членове на Парижия камерен оркестър и Лондон Серънейд.
Тази година на своята 21-ва годишнина изключително популярния пловдивски Фестивал на Верди (20 юни – 13 юли) ще бъде за пореден път гвоздеят в лятната културна програма на града. С ново име тази година Фестивалът на оперетните изкуства включва в програмата си творби на оперни гении като Щраус и Белини. Почитателите на българската опера се стичат в Пловдив, за да се наслаждават всяка годна на любимото си изкуство и заради магията на мястото, където се изнасят спектаклите: всички представления се провеждат на сцената на древния Амфитеатър в Стария град. Според Кадири именно в това се крие уникалността на този фестивал. В програмата на тазгодишния оперен фестивал е „Любовен еликсир” на Доницети, с която фестивалът започва на 20 юни. Гостите на града ще могат да видят и „Норма” на Белини на 27 юни и „Циганският барон” на Щраус, която ще се играе от 4 до 6 юли. Финалът на фестивала принадлежи на Верди с постановката „Аида” на 12 юли.

Цената на всяко представление е 5 лева. Кафенето зад театъра разполага с шезлонги, от които може спокойно да се наслаждавате на всеки спектакъл, докато отпивате от питието си или дори да си направите пикник и да гледате от хълма зад лявата страна на сцената.

Традиция и книги

Друг музикален фестивал, който ще се проведе в от 15 до 17 юни е Фестивалът на старата градска песен под патронажа на пловдивската община.

За хората с литературни наклонности, юни ще доведе фестивалът „Пловдив чете” – серия от събития, рекламиращи и честващи пловдивската литература. Издатели от цялата страна ще представят свои издания на фона на премиери и публични представяния на нови книги, които ще се проведат в различни възрожденски къщи в Стария град. Предвижда се част от събитията да се проведат на Централния площад в близост до хотел „Тримонциум Принцес”.

Изобразително изкуство

Лятото винаги може да предложи нещо на тези, които се увличат по визуалните изкуства. Международният художествен пленер (ежегодно, месец юли) е десетдневно събитие, по време на което художници от Гърция, Испания, Швеция, Русия, Чили, Корея, Македония, Кувейт, Япония и Южна Африка пристигат в Пловдив, за да рисуват своите интерпретации на Стария град. Със своята 30-годишна история, този път празникът започва на 1 юли и продължава до 10 юли. За подобаващ завършек министърът на културата организира изложба на всички участници.

Фолклор

Докато не всеки е фен на класическата камерна музика или на операта, трудно е да останеш равнодушен към Международния фолклорен фестивал, където многобройни групи от различни страни се събират в Пловдив и представят традиционни костюми и танци в продължени на 4 дни. Тазгодишният фест, 14-ти подред, ще се проведе от 30 юли до 3 август. В предишни години събитието е стартирало във Велико Търново и през втората седмица продължавало в Пловдив.

Всъщност известността на този фестивал се е разпростряла извън границите на страната и ако някога общината е изпращала писмени покани до участниците, днес пристигат молби от различни страни с желание за записване и представяне. Всяка година участват седем до осем селектирани групи и според Кадири „миналата година повече от 50 трупи се свързаха с общината и помолиха да бъдат включени в програмата. Накрая общината трябваше да избере само малка част от желаещите.”

Празникът се открива с парад на всички участници в традиционни носии по ул.”Княз Александър”. От Царсимеоновата градина през целия път до Античния театър може да се наблюдава процесията на международните трупи от Коста Рика, Пуерто Рико, Нигерия, Колумбия, Гърция ,Турция, Сърбия, Молдова, Египет, Индия, Беларус, Полша, Португалия и Италия. Всяка фестивална вечер отделните групи представят на сцената на театъра традиционни фолклорни танци от своята страна.

С тези два летни месеца, плътно запълнени с празници и фестивали, не е чудно, че Пловдив е известен като културната столица на България.

ВВижте офертите за недвижими имоти в Пловдив.
  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване