Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Купувачите се активизират

2010-05-03   |  Банкер, бр. 17, 01.05.10

Продължават сигналите от агенции за имоти за активизиране на запитванията и интереса към сделки от страна на купувачите. През април средно с 18% повече обаждания и проучване на условията са получили брокерите в трите големи района на страната - София, Варна и Пловдив. Все още обаче продажбите стават трудно и изчакването от страна и на купувачи и на продавачи, които не са натоварени с кредити или други задължения, продължава.

Що се отнася до потенциалните участници на пазара, те не са се променили съществено през първите четири месеца на 2010-а. Най-интересна е групата на тези, които не купиха имоти през пика на цените през 2007-2008 г., въпреки че са имали финансов ресурс. Те избраха стратегия да съхранят парите си в банки или бързоликвидни финансови инструменти и сега са с най-големи възможности да се възползват от понижението на цените. Във форуми на специализирани сайтове тези хора дори се сдобиха с наименования. Наричат ги „влогари" и „кешари", като влогарът разполага с поне 20 000 евро в банка, а кешарят е човек, който може да закупи със свои пари (без нужда от кредит) двустаен тухлен апартамент в широкия център на някой от големите градове.

Според пишещите във форумите тези играчи продължават да чакат и не излизат активно като купувачи, защото смятат, че цените ще падат още. Все пак тяхната крайна цел е да си купят добър имот с по-малко пари и вероятно ще го направят, когато преценят, че кризата е към края си.

Втората и най-голяма група потенциални участници на пазара са собствениците на един основен имот. Те наблюдават ставащото отстрани, нямат (засега) намерение да участват, а и нямат достатъчно пари в брой, за да предприемат някакво инвестиционно действие. Потенциалът им да се включат в играта е ограничен и се вмества главно в хипотезата за продажба на един имот (по-малък апартамент например) и замяната му с друг по-голям. До голяма степен участието им зависи и от достъпността до банкови кредити, с които да дофинансират покупката си.

Третата група играчи са средните инвеститори - собственици на няколко имота, придобити преди 2009 година. Те вече са разбрали пропуска си и това ги прави доста нервни, тъй като им е ясна загубата на големи сериозни суми при пропуснатия момент за продажба на „излишното". Тяхното бъдещо поведение е ясно - ще пробват пазара на ценови нива, по-високи от средните, в очакване да продадат поне част от инвестиционните си имоти. Дали ще ги реализират, зависи от нуждата им от свежи пари - ако тя е голяма, ще предложат по-ниски оферти, за да се стигне до сделка. Иначе могат да изчакат още.

В последната група са инвеститорите, заложили изцяло на имотния бум. Те не само са вложили всичките си средства в имоти преди 2009-а, но и имат сериозни кредити, обезпечени с ипотеки. Най-пострадали са ориентиралите се към сегмента на ваканционните имоти и селските къщи. Преглед на цените от 2008 г. и днес показва, че една подобна инвестиция на стойност от около 100 000 евро днес не би могла да донесе повече от 25-30 000 евро при продажба. При все това тези хора свалят цените, тъй като продават, за да изплатят кредитите си. Последният подобен случай е от Несебър, където апартамент от 116 кв. м, с изглед към морето, е продаден за 31 000 евро поради дълг на собственика към финансова институция.

НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

СТРЕСИРАНИ ИМОТИ

ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване