Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Метрото вдигна цените на имотите покрай него

2011-08-09   |  Дневник, 08.08.11, със съкращения

"Жителите на "Надежда" вече може да се счита, че живеят в центъра на София, защото с кола и велосипед са на 10 минути до Централните хали, а с откриването догодина и на втория метродиаметър - за 5 минути." Думите са на премиера Бойко Борисов при откриването на ремонтирания булевард "Ломско шосе" в началото на юли. Може да се спори дали "Надежда" е в центъра, но е сигурно, че метрото повиши стойността на имотите край него. Интересът към жилища и обекти, разположени по трасето, му е голям, единодушни са брокери.

Тенденцията, позната от други столици, става характерна и за българската. Според компаниите за имоти интерес има не само към жилищата, но станциите приличат инвеститорите на бизнес сгради и особено тези, които влагат парите си в търговски обекти.

Цените на незастроените терени са между 20 и 50% по-скъпи от тези на по-отдалечените в същия район. Някои от моловете бяха построени, а други се строят в момента в близост до метростанция. Хранителните вериги също планират обектите си в близост до метрото.

Жилища

В последните години се наблюдава повишение на интереса към имотите в близост до метроспирките, като тази тенденция ще продължи и през следващата година, когато се очаква да бъде пусната и втората метролиния, коментират брокери.

Транспортната достъпност е един от факторите, които влияят при покупката на имот, а метрото като най-бързия транспорт определено има предимство спрямо останалите. Според специалисти жилищата в близост до станциите на метрото са средно с 5 - 10% по-скъпи от тези във вътрешността на същия квартал.

Цените покрай изградената метролиния от жк "Обеля" до жк "Младост 1", както и по строящата се в момента от "Връбница" до жк "Лозенец" се движат в широк диапазон от 500 евро/кв.м до 1400 евро/кв.м, показват данните на агенциите за имоти.

Естествено най-скъпи са жилищата в централната градска част - НДК, пл. "Света Неделя", Софийския университет "Св. Климент Охридски" и жк "Лозенец". Докато в покрайнините като "Връбница" и "Обеля" падат повече от два пъти.

Допълнителен стимул за купуване на жилища в близост до метрото е и концепцията на Столичната община за въвеждане на нов вид кратки автобусни маршрути в кварталите, които да водят към най-близката метростанция. Успоредно с бъдещите квартални автобуси до спирки на метрото жителите на тези райони очакват изграждането на велоалеи и места за оставяне на велосипедите пред метростанциите.

Като минус на метрото според оплаквания на хората се определя опасността от напукване на сградите, както и повишеният шум. Преди години при изграждането на линията под бул. "Цар Освободител" се напукаха стените на Военния клуб. Тогава от "Метрополитен" категорично отрекоха това да се дължи на прокопаването на подземната железница. При пускането на метрото до "Младост" пък имаше оплаквания на живеещи в квартала от големия шум.

Стигна се дори до единични сделки на продажби на апартаменти, чиито собственици не искаха да са в непосредствена близост до метроспирката, разказаха брокери на имоти. В същото време се наблюдава и обратната тенденция - тези, които живеят в жилище, отдалечено от спирката на метрото, го заменят с близко до нея.

Метрото повлия много сериозно и на пазара на наеми, като доведе до значителна релокация на наематели към спирките на метрото. Стигна се дори дотам, че студенти, живеещи в Студентския град, са се преместили да живеят в "Люлин" и дори в "Обеля". Причината е, че до Софийския университет стигат за 10 - 15 минути, вместо да пътуват половин час от Студентски град с автобус.

Бизнес имоти

Инвеститорите в офис сгради и търговски центрове също проявяват интерес към станциите на метрото, показват наблюденията на брокерите. В последните години бяха изградени редица офис сгради по действащата линия основно по бул. "Тодор Александров".

В момента се вдигат няколко нови обекта в района на хипермаркет "Метро" на бул. "Цариградско шосе", където минава продължението на метрото. В близките две-три години не очаквам да започне строителство на нови офис сгради заради високия процент на незаетите площи. По данни на агенциите за имоти празните офиси в момента са между една четвърт и една трета от всички налични на пазара.

Моловете и търговските вериги задължително съобразяват обектите си с транспортната достъпност, защото това е от изключително значение за посещаемостта на обекта. Не случайно Mall of Sofia беше построен в близост до метростанция "Опълченска", а "Сити център София" е до бъдещата станция "Свети Наум".

На спирка "Западен парк" пък започна строителството на "Мега мол", като плановете на инвеститорите са обектът да бъде пуснат през следващата година. Около бъдещата метростанция "Хан Кубрат" в близост до община "Надежда" също е планирано да се изгради нов търговски център. Така заедно с културния дом и пазара ще се оформи вторичен градски център.

Веригите за бързооборотни стоки също внимателно планират магазините си да са в близост до удобен градски транспорт. Billa беше една от първите, които заеха места до спирките на метрото. Още преди първият метродиаметър да бъде построен, компанията имаше обект в "Люлин", а сега има до самата станция на метрото при Софийския университет. Веригата планира и още един магазин при бъдещата метростанция "Бели Дунав" в жк "Надежда".

Наемите до метрото са най-високи в "Младост" 1

Най-високи около спирките на метрото са наемите в "Младост" 1, "Мусагеница" и "Г.М. Димитров". Между 280 и 300 евро месечно вървят двустайните апартаменти, като евтините обикновено са старо строителство или необзаведени. По-скъпите са в нови кооперации. Най-евтини в близост до метрото пък били наемите в "Западен парк", защото там сградите са по-стари. Разликата обаче между новото и старо строителство била около 30 евро на месец. В централните части на столицата въпреки близостта си до подземната железница, много сгради оставали празни, защото били с висок наем, неремонтирани и без обзавеждане. Няма раздвижване в кварталите, където се очаква до няколко години да изникнат нови метростанции. Цените и търсенето в "Надежда" и около Централна гара продължават да са ниски, високи нива все още държат наемите в "Лозенец" и в близост до НДК.

Рагзледайте всички наши оферти на имоти в София

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване